úterý 24. srpna 2010

Hoblik Kaku-Mentori-Kanna

Tento japonský hoblík jsem si vyrobil podle originálního obrázku na internetu. Je vyrobeny že dřeva DB a dokončeny pomoci "balzámu na dřevo" (lněný olej 10 dílu - svetlicovy olej 2 díly - pomerančový olej 1 díl). Želízko je že starého hoblíku Joh.Weiss sohn wien. a je dvouvrstvé. Neměl jsem k němu klopnu, tak jsem to zkusil bez ní, jenom s dřevěným klínem a vypadá to, že to funguje velmi dobře. Rozměry hoblíku jsou : délka 23cm a šířka cca 55mm, šířka želízka je 40mm a hoblovat lze v rozsahu zkosení 0 - 18mm. Úhel želízka jsem zvolil 42stupňů pro optimální použití u měkkého i tvrdého dřeva. Zajišťovací železný čep je z obroušeného hřebíků. Hoblík je lepeny a nastavovací mechanizmus je pomoci šroubů průměru 6mm, které mají hlavu zapuštěnou a vlepenou (epoxidová pryskyřice) do levé části. Nastavovací kolečko má vlepenou matičku taky pomoci epoxidové pryskyřice. Komentáře jsou vitany.
Fotky z vyroby zde: FOTKY VYROBY





























































4 komentáře:

Tomas řekl(a)...

kdyz to mam rict slusne, tak "koukam" jak blazen, vypada nadherne, a ten balzam je totalni, dava neuveritelne krasnou barvu
kez bych byl schopen neco takoveho taky stvorit! myslim, ze bys mel takovy veci vyrabet automaticky minimalne 2x, rozhodne bych mel o to zajem !!!
necht se ti dilo dari
tomas

Petr řekl(a)...

Diky za pochvalu Tome,
mas pravdu ten balzam je super a navic krasne voni po pomerancich.
To zelizko co tam mam sice nevypada dobre, ale je kvalitni. Priste bych ho ale usadil do tela sikmo pod uhlem tak, aby hranu lepe krajel.Protoze nemam zadneho macka, tak si priste vyrobim macka v kombinaci japonskeho a cinskeho designu a pouziju zelizko a klopnu z Thajvanskeho hobliku, ktery nepouzivam.

Anonymní řekl(a)...

... no sice 5 let staré, ale stále otevírající pusu dokořán a oči čučí - nádhera! A protože podobné se přitahuje (láska k nástrojům s duší), tak když jsem sem chtěl vložit odkaz ohledně mého použití podobného balzámu na dřevo (zde na stránkách jsem prvně), tak jsem zjistil, že ten, kdo reagoval na ten můj článek od odTuningu japonských dlát, tak byl tady mistr Petr :-) : http://www.cestadreva.cz/diskuze/viewtopic.php?f=18&t=945&sid=bb746ef6369a640f2a00a479098e3b86. Balzám je úžasnej, zcela přírodní a hlavně si to člověk namíchá sám. Jakou antik patinu lze s tímto "balzámem" a hnědým pigmentem vytvořit na obyčejném smrkovém prknu je bomba - udělal jsem teď tady takto několik beden ze smrku a málokdo poznal, že je to obyčejný zatracovaný smrk...# Ale ještě jednou nádherná práce ten hoblík! A jak je na tom po těch pěti letech? A patina a ochrana tím balzámem?
Václav

Petr řekl(a)...

Ahoj Vaclave, diky za pochvalu. Ja taky moc rad pracuju s japonskym nadradim, je proste uzasne. Jak vypada hoblik po 5ti letech muzes videt tady: http://pekne-truhlarsvi.blogspot.cz/2015/08/hoblik-kaku-mentori-kanna-2.html
Funguje a vypada porad bezvadne a pouzivam ho jak jen to jde. Zdravi Petr