sobota 28. srpna 2010

Chip carving


Chip carving - myslím, že doslovný překlad by byl : dřevoryt nebo odlamovana řezba, ale u nás se nejspíš říká reliéfní řezba.

Tato technika řezby mě velmi zaujala z důvodů toho, že není zdaleka tak těžká na výrobu jak ve finále vypadá a taky proto, že k ní není potřeba drahé vybavení. Prakticky stačí jeden řezbářsky nůž a jeden zasekavaci nůž. Brusné kameny popr. honovací kůže a brusná pasta. Rozhodl jsem se, že si zkusím vyrobit ze zbytku HSS pilového plátku vlastní nože. Inspiraci pro tvar nože jsem získal na internetu a snažil jsem se ho maximálně napodobit. V podstatě exisuje jedinny základní osvědčený tvar nože. (modifikací je spoustu tvaru) Flexou jsem si vyřezal hrubý tvar a ten potom podle vytištěného obrázku vybrousil do daného tvaru na kotoučové brusce. Pracoval jsem bez rukavic a proto jsme materiál nepřehrál (prsty občas ano) prakticky jsem každé 3-4 vteřiny chladil ve vodě. Po vybroušení hrubého tvaru ostří jsem si upnul ruční pasovou brusku do svěráku pásem nahoru a dobrousil plochy do roviny tak, abych mohl přejít na brusné kameny. (i zde jsem stále musel chladit a použil jsem staré brusné pasy) Pak následovalo broušení na brusných kamenech. Nejprve na nejhrubším kamení ze železářství hrubost cca 250 a potom japonské a čínské kameny 600,1000,5000,8000,12000 dokud jsem nedosáhl perfektního ostří. Pak jsem si vyrobil rukojetí z dubového dřeva. Jelikož jsem nikdy nepoužíval nože na "chip-carving" neměl jsem žádnou zkušenost s tvary rukojetí, teď po prvním vyzkoušení vím, že bych rukojeť režného nože tvaroval jinak a možná ho i předělám. Stále ještě nemám ostří dokončeno podle mých představ, musím ještě vyleštit plochy ostří pomoci brusné pasty a koženého kotouče do zrcadlového lesku pro minimální tření ve dřevě a taky vybrousit a vyleští hřbet nože do obloučku tak , aby při vedení nože do oblouku ve dřevě nezachytával hřbet nože o hranu a netvořil otlaky na výsledném výřezu, což se mi nyní projevuje. Rád bych se naučil používat tento druh řezbářství hlavně pro výrobu nápisu do dřeva a taky pro zdobení některých mých výrobků. 
Doplneni: pridal jsem fotky brusnych past a filcoveho kotouce, na kterem jsem nuz vylestil do zrcadloveho lesku tak, aby mel co nejmensi treni ve dreve. hrbet noze jsem zabrousil do obloucku a take vylestil.

Vice fotek: fotky vyroby









 






































úterý 24. srpna 2010

Ram na zrcadlo

 Tento zrcadlový rám jsem vyrobil pro stařenku, která měla zrcadlo bez rámu. Rozměr skla je 45x120cm rám má šířku 70mm. Na tomto rámu jsem si vyzkoušel výrobu rohového spoje do pokosu s použitím vlastního pera, ktere je zajištěno klínováním. Tím je zaručeno, že spoj je opravdu pevný a myslím, že vydrží hooooodne dlouho. K dokončení rámu jsem zvolil technologií "čpavkování" z důvodů toho, že stařenka má v pokoji dvě staré tmavé skříně a patina získaná čpavkováním se tam dobře hodila. Pro oživení rámu jsem do horního rohu vyfrézoval dvě růže vlastního návrhu. Povrchová úprava je pomoci "balzámu na dřevo" (lněný olej,svetlicovy olej, pomerančový olej) FOTKY VYROBY












Fotografie ze zacatku cpavkovani:















Stejna fotografie druhy dne rano: efekt nacpavkovani je jasny!
















Detail rohoveho spoje:













"Skrabak"

Tento "skrabaci hoblik" jsem videl nedavno na internetu a tak jsem si rekl, ze si ho vyrobim. Nevim presne jak se tento nastroj jmenuje, tak mu rikam "skrabak" Telo je vyrobeno z jednoho kusu BK dreva a vymenne rezne "ziletky" jsem si vyrobil z HSS strojni pilky (stejne jako struhy na soustruh) Narezal jsem si flexkou kousky a ty potom obrousil nejprve na kotoucove brusce a potom na male pasove brusce papirem 120. Veskere brouseni jsem delal bez rukavic tak, abych citil teplo materialu a mohl ho ucinne chladit.  "ziletky" budou oboustranne, to znamena, ze budou mit z kazde strany jiny profil, ktery bude mozno vyskrabat do hrany materialu. Mam 3 kusy, to znamena ze muzu vymyslet 6 ruznych vzoru. Zatim jsem si na zkousku vyrobil obloucek. V bukovem dreve funguje skvele  - posudte sami: Profil na fotce je delany dvou-operacne skrabanim z plochy a hrany.
Fotky vyroby
























Hoblik Kaku-Mentori-Kanna

Tento japonský hoblík jsem si vyrobil podle originálního obrázku na internetu. Je vyrobeny že dřeva DB a dokončeny pomoci "balzámu na dřevo" (lněný olej 10 dílu - svetlicovy olej 2 díly - pomerančový olej 1 díl). Želízko je že starého hoblíku Joh.Weiss sohn wien. a je dvouvrstvé. Neměl jsem k němu klopnu, tak jsem to zkusil bez ní, jenom s dřevěným klínem a vypadá to, že to funguje velmi dobře. Rozměry hoblíku jsou : délka 23cm a šířka cca 55mm, šířka želízka je 40mm a hoblovat lze v rozsahu zkosení 0 - 18mm. Úhel želízka jsem zvolil 42stupňů pro optimální použití u měkkého i tvrdého dřeva. Zajišťovací železný čep je z obroušeného hřebíků. Hoblík je lepeny a nastavovací mechanizmus je pomoci šroubů průměru 6mm, které mají hlavu zapuštěnou a vlepenou (epoxidová pryskyřice) do levé části. Nastavovací kolečko má vlepenou matičku taky pomoci epoxidové pryskyřice. Komentáře jsou vitany.
Fotky z vyroby zde: FOTKY VYROBY





























































středa 18. srpna 2010

Rezbarsky nuz


Tento nuz jsem si vyrobil z kousku odrezku HSS pilky, co mi zustal, kdyz jsem si delal struhy na soustruzeni.
Vyrobil jsem si z kousku BK masivku rucku a do ni vyvrtal otvor. Pak jsem epoxidovou pryskyrici vlepil ten kousek a druhy den jsem ho vybrousil na kotoucove brusce a potom japonskymi kameny dobrousil ostri. Mam v planu si udelat celou sadu nozu s ruznyma profilama ostri az budu mit zase chvilku casu.
































































Strop a obklad prujezdu domu


Tento strop jsem delal z tramu, ktere mela teta uschovane ve stodole nekolik let. Ocistil jsem je a napustil pripravkem proti hnilobe - Drevosan Plus. Protoze jsou tramy hodne pokroucene, musel jsem udelat podkladni rost ze stresnich lat, na ktery jsem teprve mohl fixovat podbyti z OSB (15mm pero,drazka) Tramy jsem zafixoval do sten pomoci ocelovych rohovych nosniku. Podkladni rost jsem dal do vahy pomoci provazku a potom zacal pridelavat jednotlive pasy OSB pomoci sroubu RAPID 3,5x35mm. Protoze strop je cca 3,5m vysoko a ja jsem delal cely strop sam, byla to hrozna prace! Po dokonceni obkladu jsem jeste oblozil sokl zbytkem palubek. Tyto prace jsem delal cca pred mesicem, a vcera jsem dokoncil olistovani soklu. Povchova uprava soklu je prirodnim odstinem tenkovrstve lazury s pridavkem vosku.
Vsechny fotky:http://picasaweb.google.cz/Ronn.k009/ObkladStropuASoklu?authkey=Gv1sRgCM7U1sfMyu7y-gE#


































































































































úterý 10. srpna 2010

Top spin - kaca


Tyto Kace jsem vyrobil na soustruhu a jsou podle tradicniho tvaru. Prvni ma dreveny hrot, ktery ovsem dlouho nevydrzi a tak jsem zkusil udelat kovovy, to uz je mnohem lepsi. V dnesni dobe se uz ale pouzivaji hroty s loziskem pro rychlejsi a delsi rotaci, ale hlavne jde potom s "Kacou" delat spoustu triku jako je Yoyo, chuze po snure, silene osmicky, atd.. Dnes jsem rozsiril sbirku o jeden "Spin top" s loziskem a silonovym hrotem. Lozisko je vlepene a hrot je natesno nasazeny na lozisko.
video