pondělí 13. prosince 2010

sumitsubo

Sumitsubo je velmi šikovný pomocník pro značení materiálu ať už pro účely řezání, nebo jako konstrukční značení. Je to tradiční japonský nástroj. V dnešní době lze koupit moderní verze tohoto "značkovače" z plastů a s různými vymoženostmi jako je těsnost pro pomalé vysychání inkoustu, samonavijeci mechanismus atd... Tradiční sumitsubo si vyráběli staří mistři tesaři sami a jelikož jej používali velmi často, bylo opatřováno velmi bohatou řezbou a tak bylo ukazatelem mistrovství a samo tvořilo umělecké dílo. V dnešní uspěchané době už jen málokdo ztrácí čas jeho výrobou a raději si tento nástroj koupí ať už v tradiční nebo moderní formě. Tradiční sumitsubo se vyrábí nejčastěji že dřeva jilmu pro jeho opracovatelnost, kresbu a hladkost po opracování. Jelikož jsem zastáncem tradičního nářadí a připadá mi zbytečné utrácet cca 1800kč. za kousek dřeva provázku a inkoustu, rozhodl jsem se, že si zkusím sumitsubo vyrobit. Jelikož nemám žádný jilm, tak mám v plánu použít dřevo dubu, které později načpavkuju a napustím balzámem na dřevo. V současné době jsem si na soustruhu vyrobil navíjecí kolečko a jakmile budu mít chvilku času pustím se i do zbytku. Později si objednám jenom šňůru a suchý černý inkoust = cca 6,5euro.
Protože nemám "scrollsaw"ani pořádnou stojanovou vrtačku, tak kolečko není tak pěkné, jak bych si představoval, ale beru ho jako prototyp a počítám, že zkusím časem vyrobit lepší.
cast druha je : zde






2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Když jsem dělal střechy, tak jsme používali brnkačku. Stejný jako japonci, akurát místo tuše křída. Zná to kdekterej tesař, truhláš, zedník, stojí to pár korun, mají to v kdekterejch stavebninách a nejsi zajebanej od inkoustu, jen zaprášenej od křídy. Se ptám, k čemu tu asijskou píčovinu, když tady máme lepší?

Petr řekl(a)...

Ty jsi to asi nikdy nedržel v ruce pane Anonymní že? Jinak bys tohle nikdy nemohl napsat. Není brnkačka jako brnkačka. Někdy je lepší mlčet než se ztrapnit vlastní nevědomostí.