středa 22. prosince 2010

Kendama

Kendama (けん玉?, také psáno jako 剣 玉 a 拳 玉) je tradiční japonská hračka, která se skládá z dřevěného, kladiva-je to objekt s míčem k němu připojenym na provázku. Nese podobnosti s klasickym pohárem a míčem - hra známa v Latinsko Americkem světe jako balero. Principy těchto hraček jsou stejné:. chytat jeden objekt s jiným, kde jsou oba spojeny provazkem.
Jelikoz jsem narazil na nejake videa o Kendama a rad vyrabim drevene hracky a hlavolamy, tak jsem se rozhodl, ze zkusim kendamu taky vyrobit. 
Na vyrobu jsem pouzil Jasan a buk. Jasan na kulicku a poharky, buk na stopku se spodnim poharkem. Bohuzel jsem zrovna nemel tenky provazek a tak jsem pouzil 1,5mm provazek ale myslim, ze ho vymenim za 1mm. Taky jsem spatne vysoustruzil tvar stopky se spodnim poharkem (spletl jsem si prumer ve spodni casti) a tak az budu mit zase chvilku, tak ji utocim taky z jasanu ve spravnem tvaru.
V japonsku se poradaji celonarodni souteze v dovednosti.S kendamou si může hrát kdokoliv, muži či ženy, mladí i staří. O Kendamě se říka, že zlepšuje soustředění a houževnatost.
Musim rict, ze nechapu, jak to ti kluci delaji, ja jsem po prvnich pokusech nezvladal ani triky pro zacatecniky. 
 Tady je jedno video pro inspiraci. Tak tomu rikam opravdu extrem!!! - 
 
jasanove kulicky



Video z vyroby: 
 






3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Moc se mi líbí vaše Kendama.
Bylo by možné od vás získat plánek, podle kterého jste ji vyráběl? Chtěl bych to pro syna taky zkusit - a vánoce se blíží. Díky Jirka Vosáhlo
Jiri.vosahlo@email.cz

Unknown řekl(a)...

Nice post to see production about Kendamas
We hand paint our own Kendamas and designed the shape of our Aura Kendama
see more here
http://www.AuraKendama.com

Unknown řekl(a)...

zdarvím mohl bych taky poprosit o planek na kendamu, dekuju samek
Janeksam05@gmail.com