úterý 2. srpna 2016

Židle a stůl z amerického ořechu

V minulém týdnu jsem dokončil výrobu sady 6ks jídelních židlí a stolu z amerického ořechu pro našeho zákazníka firmy KONdesign.
Židle jsou zajímavé ergonomicky prohutým tvarem spárovky v opěradlové části a taky profilovaným sedákem. Takže i bez použití polstrování jsou velmi pohodlné a  přitom lehké. 
Na židlích jsem strávil spoustu hodin ruční práce při opracování sedáku a výplně opěráku, které jsem následně ručně brousil  před povrchovou úpravou. 
Konstrukční spoje jsou na 8mm domino kolíky a výplň opěráku tvořená 10mm tlustou prohnutou spárovkou je vložená do drážky vyfrézované v zadních nohách.
Povrchová úprava je stříkáním PUR lakem ve dvou vrstvách. 
Stůl má zajímavě řešené ukotvení nohou do horní samonosné desky silné 40mm. Kotevní 8mm silné ocelové držáky jsme nechali vypálit vodním paprskem podle vlastního návrchu. 
Pro vytvoření požadovaného pohledového efektu 7mm tlusté horní desky stolu jsou hrany desky seřezané pod úhlem 60st. a vytváří tím kontrast tenké desky a masivních 9x9cm silných nohou stolu.
Zákazník požadoval zachování bělové části dřeva a tím  vznikl krásný barevný efekt. 
Americký ořech je velmi krásný  materiál a velmi dobře se mi s ním pracuje. 
















více fotek z výroby zde:
https://goo.gl/photos/14fxoDKwokJuEiHG7

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tyjo, klobouk dolů, stůl i židle jsou opravdu nádherný. Můžu se zeptat, kde shaníš materiál a v jaké formě? Americky ořech kupuju vždy po fošnách 52mm a většunou jsou samej suk a tak...

Petr řekl(a)...

Ahoj Honzo, materiál nakupujeme u prodejce sušeného řeziva, kterého máme naštěstí poblíž (25km)fa.Dřevex ve Veselí nad Moravou. Má tam krásné kousky dřeva a hlavně má i dřeviny,které nejsou běžně k dostání. (třešen lesní, amer. ořech,trnka,jilm, javor atd..)Už se nemůžu dočkat až konečně najdu trošku času a zajedu si tam pro nějaké fošny na výrobu houpacího křesla - Sam Maloof style.

Unknown řekl(a)...

No to mám trochu z ruky ;-) jen mě to tak napadlo, protože se snažím najít nějakou alternativu k tomu obchodu kam pro to jezdím a jak sem viděl ty tvoje bezchybné kousky bez jediného suku... Jinak s houpacím křeslem držím palce. Já sem rád, že uříznu něco rovně, natož tak abych dělal ještě nějaké křivky :D Těším se na další příspěvky :-)

Unknown řekl(a)...

Ještě jeden dotaz k postupu - vypadá to, že ty jednotlivé části sedáku si nejdříve na hrubo nařezal (tu zakřivenou stranu) a pak srovnal se šablonou pomocí frézky. Stejně si dělal i ty výplně opěráku?

Petr řekl(a)...

Ahoj,
máš pravdu s tím sedákem,ale opěrák jsem musel dělat jinak vzhledem k požadavku na přesnou tlouštku a tenkost výsledné spárovky. Nejprve jsem vytvaroval jednu stranu profilu s pomocí šablony a frézky ve frézovacím stolku. Potom jsem pasovou pilou profil vlysu vyřezal s nadmírou cca 1mm. Takže jsem získal profilovaný vlys s jednou začištěnou stranou. Potom jsem vlys začistil frézou z druhé strany s pomocí frézovacího stolku.Vpodstatě jsem si vytvořil s pomocí kousku dřeva které jsem upnul ke stolku ve vzdálenosti 1cm od frézy takovou malou velmi nebezpečnou protahovačku. Potom jsem vlysy ručně protahoval - bylo to vážně nebezpečné, ale zvládl jsem to se všemi prsty. Musel jsem si vyrobit dřevěné přítlačné hřebínky, protože to nešlo bez nich udržet a první kus mi fréza vzala a vystřelila z rukou.Takže na to pozor.

Unknown řekl(a)...

No to by mě teda nenapadlo a nezní to vůbec jednoduše, ale kdyby bylo, tak by to dělal každý ;-) Ještě jednou moc chválím a děkuju za odpovědi.