čtvrtek 10. března 2016

Renovace dláta


V práci používám dláta, které jsou z pozůstalosti od truhláře. A protože kdykoliv potřebuju ostré dláto, tak si ho musím nejprve naostřit tak jsem se rozhodl, že dám dopořádku všechny dláta co máme a je jich cca 15 plochých a nějaké tvarové od narexu. Doteď jsem používal cca 5 dlát různých šířek plus moje japonské dláta, které jsem si nosil z domu. A protože kluci co dělají lamino tak si pořád chodí pučovat dláta ke mě, protože ví že je mám ostré a "kutají" s tím do lamina tak je mám věčně tupé. 
Dnes jsem si ale udělal radost a dal dopořádku jedno z dlát co jsem nepoužíval, protože mělo prasklou ručku a mělo ohlou čepel. 
Nejprve jsem vyrovnal čepel ve svěráku a na hrubo ji vybrousil na pásové brusce. Potom jsem ze zadní strany udělal po celé délce vybrání ve stylu japonských dlát. Rád bych vyzkoušel jak to bude fungovat u tohoto typu dláta. Potom jsem vyjmul prasklou ručku a čepel vzal domů. Doma jsem čepel dobrousil na pásové a kotoučové brusce a přeleštil pastou na leštícím kotouči. 
Novou rukojeť jsem vysoustružil ze dřeva černého ořechu a opatřil ji zďěří - nerezovým kroužkem proti praskání rukojeťi. Rukojeť jsem vybrousil až do zrnitosti papíru 3000 a vlaštovkou jsem na rukojeti udělal šest podélných pošek ve stylu truhlářských dlát pfeil, které se mi moc líbí. Plošky slouží pro lepší úchop a ovladatelnost dláta. Rukojeť jsem potom napustil světlicovým olejem a dobrousil břit nástroje.  Na fotkách je renovované dláto vedle dláta co ještě čeká na renovaci - tak podobě původně vypadalo. Omlouvám se za nekvalitní fotky - foceno mobilem.





jeden rožek ještě není ideální a tak musím ještě dobrousit




2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pěkný zachráněný dláto, mohl bych se zeptat na čem brousíš (na jakých kamenech), používáš nějaký přípravek pro správný úhel (treba Veritas).

Petr řekl(a)...

Ahoj "Unknown", díky za pochvalu. Brousím někdy s pomocí vodních brusných kamenů King japan,1000/6000, pak mám čínské kameny (jsou levnější) 1000 a 5000, potom rozutec a jeden přírodní kámen 12000, v práci brousím ale na brusných archách od 320 po 3000 pod vodou nebo i za sucha. Broušení končím leštící pastou na kožené podložce. Přípravky nepoužívám, brousím v ruce.