sobota 10. ledna 2015

Dubové židle a stůl


Tyto židle jsem vyrobil podle požadavku zákazníka, kterému se líbí židle v jedné místní restauraci. Domluvili jsme se teda, že mu vyrobíme identické židle. Design židle je celkem jednoduchý a v jednoduchosti je krása. Musím říct, že ve skutečnosti židle vypadají lépe než na fotce. Na jednoduchý masivní sedák patří ještě poduška. Všechny konstrukční spoje židle jsou řešeny na vložené čepy Domino XL. Výška sedáku je 45cm a celková výška židle je potom 100,5cm. Povrchová úprava je řešena vodním lakem ve dvou vrstvách nanášených štětcem před montáží židle. Na levém bočním lubu je vypáleno firemní logo. Stůl je vyrobeny z masivních nohou 8x8cm a lubů, horní deska je z lamina v dekoru dubu. Stůl má rozměry 75x180 a výšku 76cm. Momentálně vyrábím dalších šest židli do firemního showroomu. Židle jsou stejně konstrukce, ale povrchová úprava bude tvořena drásáním a mořením s patinou. 

vyrezavani zadnich nohou na moji pasovce



frezovani zadnich nohou podle sablony z HDF s pomoci loziska


sablona je sroubovana na nohu v mistech cepu


vydominovane zadni nohy



nejprve jsem slepil zadni casti zidle





stahovaky s ocelovym paskem se mi vyborne osvedcili










detail vypaleneho loga






horni deska je prisroubovana s pomoci pockethole spoju

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná práce, ty domino čepy musí neskutečně šetřit čas. Jen se zeptám, jak tam máš uchycenou desku stolu. To jsou jen ty šikmé šrouby, co jsou vidět na poslední fotce (teda jestli v těch dírách jsou šrouby)? Jsem asi zbytečně paranoidní, ale u tohoto způsobu přichycení desky na tvrdo se vždycky bojím, že jak se bude její šířka sezónně měnit, budou dost namáhané kratší luby. Proto desku kotvím spíš ke svlaku nebo prostě nějak volně. Ale máš každopádně víc zkušeností než já, tak mě právě zajímá, jak se na to díváš. Díky.

Jirka

Unknown řekl(a)...

Moc pěkné židle, Petře. Mám v plánu výrobu sady židlí a pořád hledám tu správnou podobu. Tvoje židle jsou velmi blízko mé představě, takhle nějak by to mělo vypadat.
Prosím tě, jestli se můžu zeptat, jakým nástrojem jsi frézoval ty zadní nohy? To máš stopkovou frézu s ložiskem, kterou vezmeš těch odhadem 40-45mm naráz?

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko, mas pravdu. Dele trva vsechno nakreslit a vymerit, nez to potom vydominovat. Domino nema chybu. Jak jsem rekl, zidle jsem okopiroval se vsim vsudy a to vcetne zpusobu upevneni horni desky. Puvodne jsem chtel pouzit na pripevneni spoj na "pocket hole" ktery obvykle pouzivam, ale z duvodu toho, ze sedak je z masivu, tak jsem zvolil prave ty srouby pres rohove vystuhy. Otvor ve vystuze je volnejsi nez samotny sroub, a tak umoznuje pripadny pohyb sedaku v pripade zmeny vlhkosti v radu 2-3mm. Zakladem je ale puziti kvalitni sparovky, a dobre povrchove upravy. Pokud bych pouzil obvodove kotveni na pocket hole, obaval bych se spis roztrzeni sedaku, nez poskozeni spoje lubu a nohou.

Petr řekl(a)...

Ahoj Jane, diky za pochvalu. Zidle jsou opravdu pekne ve sve jednoduchosti. Zadni nohy jsem frezoval podle sablony z HDF, ktera je prisroubovana na vyrezanem polotovaru z pasove pily. Pri vyrezavani polotovaru se snazim o co nejpresnejsi rez, takze pro ofrezovani mi zustava cca 1-2mm materialu. Pro ofrezovani pouzivam velkou ziletkovu frezu s loziskem z horni strany (tady na ni maji zrovna akci):
http://www.truhlarske-nastroje.cz/katalog/drevoobrabeci-nastroje-5/stopkove-frezy-15/pajene-52/orezavaci-s-loziskem-58/drazkovaci-a-orezavaci-stopkove-frezy-161/3-orezavaci-stopkova-freza-s-hornim-loziskem-prumer-19mm-pracovni-delka-508mm-cmt-912.691.11b-296.html
Frezuju sablonou dolu na frezovacim stolku
Festool. Jde to prekvapive velmi pekne i proti smeru vlaken dreva. Zakladem jsou ovsem ostre planzetky v nastroji. Zadni noha ma sirku 40mm, takze frezuji nohy na jeden zatah. Hodne uspechu pri vyrobe. Pokud bys mel zajem poslu ti presne rozmery zidle na e-mail. Zdravi Petr

Anonymní řekl(a)...

Jo, to vypadá jako velmi dobré řešení. Sám občas zápasím s tím, jak právě co nejlíp přidělat desku ke konstrukci, ať už je to stůl nebo židle. A ani můj oblíbený svlak není všespásný, u hodně suchého interiéru jsem už zažil jeho uvolnění v době topné sezony. A zákazníkovi se pak těžko vysvětluje, že na jaře se to zase srovná:)).

Jirka

Anonymní řekl(a)...

Peter ahoj, je to trochu mimo tému stoličiek, ale potrebovala aby som poradiť, našla som na webe cesta dreva tvoj starší príspevok o tungovom oleji, ktorí si použil na podlahy.. Ako to vyzerá teraz? Vďaka za odpoveď Zuzana

Petr řekl(a)...

Ahoj Zuzano, na tvoji otazku je mysim celkem dost tezke odpovedet. Ja rikam, ze se mi podlaha moc libi a ze konecne zacina dostavat ten spravny ristikalni "mrnc" nekdo neznali veci by mozna rekl, ze prkna jsou moc zaoxidovane a ze prkna maji mezi sebou skviry, ktere se mu nelibi. Oba nazory jsou pravda, ale je rozdil jak se na to divas. Ja vim, ze na drevene podlaze se proste v zimnim obdobi ty skvrny udelaji, protoze vzduch v domu je sussi a tak si vezme vlhkost odkud to jde, no a na jaro jsou prkna zase pekne tesne u sebe. Povrchova uprava je porad krasne hladka a udrzuji ji jednou za cas pripravkem na drevene podlahy. Kdyz se podivam pod zakryte mista, tak je hned patrny rozdil mezi puvodnim odstinem a soucasnym zaoxidovanim, ale to k tomu taky patri. Tak snad jsem ti pomohl. Zdravi Petr