sobota 23. srpna 2014

Krajeci deska - cutting board

 
Jelikož se mi v garážové dílně povaluje spoustu zbytku masivního dřeva, tak jsem ho chtěl trošku využít a proto jsem vyrobil do naší kuchyně krájecí desku z čelním dřevem. Máme v kuchyni dvě staré destičky z jasanu co vyrobil kdysi táta, ale už jsou celkem křivé a poničené.
Výhoda krájecí desky z čelním dřevem je její stabilita, robustnost, dlouho vydrží a taky pěkně vypadá. V UK jsme běžné pro výrobu krájecích a sekacích desek do kuchyni používali javorové, ořechové, a exotické dřevo - Teak, Iroko atd.. Ne každé dřevo se hodí na výrobu krájecích a pracovních desek.
Dřevo pro tento účel musí mít uzavřené póry, být tvrdé a rozměrově stabilní. Deska ze smrku by asi dlouho nevydržela. Ale dřevo dubu i když je tvrdé, taky není ideální, protože obsahuje velké množství tříslovin, které v reakci s potem a vodou způsobují černání rukou a povrchu dřeva a proto se nehodí pro tento účel.
Já jsem použil dřevo buku, které se v česku používá asi nejčastěji. Je tvrdé a uzavřené s nevýraznou struktourou. Až budu mít vyrobený "ostrůvek" v kuchyni, tak tam počítám s krájecí deskou z javoru.
Deska má rozměr 32x35cm a je 4,5cm tlustá. Desku jsem dokončil napuštěním balzámem na dřevo. (lněný, svetlicovy a pomerančový olej)
nejprve jsem odrezky sparovky tluste 28mm narezal na listy siroke 45mm a potom slepil do bloku


po vytvrzeni lepidla jsem desku orezal a opatril 8mm naklizkem z buku

pred vybrousenim jsem jeste hrany strhnul japonskym hobikem na hrany

cerstve natrena deska -nater jsem po vsaknuti opakoval cca 4x.   




Na ukazku pridavam foto desek co jsem delal v UK:
"hodne cerstveho jidla"
krasna deska - Iroko co delal kolega

tohle je tusim z javoru
tyto desky jsem vyrabel pred vanocema jako vanocni darky





4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den chci se zeptat jaký je vhodný ten balzám na dřevo ? jde mi o o to že když nanesu nějaký obyčejný tak se bojím že dřevo dostatečně neochráním a pak při řezání na takové krájecí desce se kusy balzámu a dřeva bude uvolňovat do potravin. Děkuji za odpověď

Petr řekl(a)...

Ahoj Patriku,
ja puzivam prirodni produkty ze stranek www.cestadreva.cz, ktere jsou zdravotne nezavadne a tudiz pouzitelne jak v kuchyni, tak i treba na detske hracky. V podstate krajeci desku neni treba vubec nijak osetrovat, staci poprve treba pretrit rostlinnym olejem pro lepsi odolnost proti vode, ale neni to nutne. Uvolnovani dreva bych se vubec nebal i kdyby jsi desku delal ze smrku a za mesic ji celou "snedl" tak to porad bude lepsi nez nejaka chemie co bezne jime v nekterych potravinach. Ja jsme desku napustil balzamem z oleju: lneny 10 dilu, svetlicovy 2 dily a pomerancovi 1 dil. Zatim ahoj Petr

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Petře,rozhodl jsem si vyrobit také krájecí desku ze skládaneho čelního dřeva,ta tvá se mi moc líbí,tak mi byla inspirací.Dal jsem na tvá doporučení a použil bukové dřevo (pařený buk).Velikostně odpovídá té tvé s tím rozdílem,že nákližky jsou cca 20mm silné a v rozích fixované vloženým perem.Deska byla zhotovená taktéž velmi přesně a dřevo mělo cca 8% vlhkosti.Zhruba po 1 měsíci každodenního používání se deska téměř od středu k rohu roztrhla a došlo k utřžení per v drážce rohové fixace.Chtěl bych se Tě tímto zeptat,jestli máš podobnou zkušenost nebo jako zkušený truhlář znáš odpověď,proč došlo k tak velkému pnutí.Deska je lepená PU lepidlem ošetřená sádlem.Údržba po celou dobu pouze vlhkým hadrem,žádné prudké namáčení.Jediná chyba která mě napadla je použité nevhodné lepidlo pro tuto práci.Chtěl bych znát odpověď protože bych jí chtěl vyrobit znovu.Děkuji Ti za Odpověď.S pozdravem Pavel.

Petr řekl(a)...

Ahoj Pavle, je celkem obtizne takto na dalku rict v cem by mohl byt problem. Byl bych velmi rad, pokud mi posles fotku jak deska vypada na muj e-mail, tak abych ti mohl rict svuj nazor. V mem pripade se deska chova velmi stabilne a nepozoruju sebemensi prasklinku ve spojich ani naklizkach. V lepidle bych taky problem nevidel. Taky jsem uvazoval o pouziti PUR lepidla z duvodu vodeodolnosti a nakonec jsem to lepil PVAc Ponalem a drzi to i tak. Jedine co me napada je nevhodna skladba jednotlivych vrstev desky, nespravna vlhkost, dlouhodobe pusobeni vody nebo tepla v jenom miste desky, Je deska lepena opravdu z kosticek nebo je to z pasku desky? Chce to tu fotku. Protoze podle tveho popisu jsou uvedene moznosti zavad temer vyloucene. Vseobecne plati, ze cim mensi dilky dreva, tim mensi by melo byt pnuti cele desky. Zatim ahoj Petr