pátek 18. července 2014

Dilenske odsavani s cyklonovym odlucovacem 1 cast. Ventilator

S nákupem nové pily do moji garážové dílny jsem začal řešit i otázku odsávání pilin a prachu z obestavby pily. Zároveň jsem dokončil zakrytovani moji "home-made" pasové pily, kde můžu taky napojit odsávací hadici. Při delší práci na těchto strojích se celkem rychle garáž zaplní jemným prachem, který mi určitě na zdraví nepřidá. Proto jsem se rozhodl vyrobit si odsávání s cykonovým odlučovačem. Nechal jsem se opět inspirovat od Matthiase, který sestrojil a používá odsávání vlastní výroby. Matthias používá z důvodů úspory místa tzv. "thien baffle" princip odlučování. Já jsem se rozhodl sestrojit klasický cykonoovy odlučovač, který má lepší účinnost odlučování a pro moje účely je víc než dostatečný. Inspiraci jsem čerpal hlavně od kolegy z polska Ryszarda. Nejprve jsem si objednal a koupil motor dostatečného výkonu a otáček. V mém případě se mi podařilo na internetu sehnat motor 1,5kw a 2880ot/min. z bazaru za 400,-kc + poštovné 120,-kc. Potom jsem si u otce na soustruhu z kusů železa utočil středovou přírubu pro uchycení vrtule ventilátoru. Z překližky 12mm jsem si vyfrézoval díly ventilátoru a slepil jsem si lopatky ventilátoru z BK dýhy - vlastně jsem si vyrobil ohnutou překližku. Protože přes ventilátor nepůjde prakticky žádný odpad kromě částeček prachu, tak si můžu dovolit toto řešení kopatek. Před samotnou výrobou vrtule jsem studoval optimální prohnutí lopatek na diskuzich a stránkách výrobců i jiných nadšenců. Obestavba vrtule šnekového tvaru je taky výsledkem zkoumání a nacházení optimálního rozměru a umístění vrtule v obestavbe pro co nejlepší proudění vzduchu. Celá obestavba se dá rozdělat a v případě problémů lehce opravit. Pro lepší kontrolu a taky z estetických důvodů jsem vnější plášť obestavby vrtule udělal ze zbytku laminátové fólie, ze které je vyrobeny i kužel odlučovače. Tuto "fólií", která je tlustá cca 1 mm mi přinesl otec od známého. Je celkem pružná, takže pokud bude problém s deformací podtlakem, budu to řešit zpevněním konstrukce kužele. Válcová část odlučovače je ze zbytku plechu co jsem používal na oplechování domu. Filtr výstupního vzduchu jsem sehnal od známého za flašku slivovice. Celý projekt odsávání beru jako praktickou zkoušku učinnosti tohoto typu odsávání a tak jsem použil i materiály, které bych normálně nepoužil, ale jsou lehce dostupné a levné. Mluvím o KG a HT odpadním potrubí, které se nedoporučuje z důvodu statické elektřiny, ale v mém případě jde o dočasné řešení a v nové dílně budu všechno řešit v plechu. Při prvních testech odsávání jsem byl velmi milé překvapený jak celý systém funguje a jsem moc rád, že jsem odsávání zrealizoval. Celkové náklady na odsávání jsou cca: 2 tis.kc včetně hadic.
Video s odsavanim za chodu dodam pozdeji.

























9 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Petře, musím říct, že tento článek, i tvoje příspěvky na Cestě dřeva jsou mi velkou inspirací. Přivedlo mě to úvahám o nahrazení mého kupovaného odsavače něčím podobným tvému výtvoru.
Pokud jde o odpadní potrubí a statiku, tak bych to neviděl tak kriticky. Sám mám v dílně dvě větve - jedna je ta ohebná spirálová hadice (asi 2metry) a druhá je z šedých plastových trubek (asi 15metrů). Přitom při práci je na dotek nabitá ta ohebná hadice, ale plastové potrubí není.
Můžu dva dotazy? Myslíš, že tvoje sestava zvládne úspěšně odsávat potrubím o celkové délce asi 15 metrů, vedeným nahoru a dolů, pod stropem, s několika zatáčkami....? Protože ten můj kupovaný se 750W motorem už to nezvládne.
A druhý dotaz - ta PC deska na cyklon, jakou jsi použil tloušťku? A spojeno je to nýtovacími kleštěmi? (pokud odpovědi budou ve druhém dílu, tak se omlouvám za předbíhání :-)) )

Petr řekl(a)...

Ahoj Honzo,
pokusim se jeste napsat druhy dil o tom, jak to vsechno funguje a dat i video z chodu odsavani. Odpovim ti ale i tady: To jestli zvladne odsavat jak popisujes je tezko odhadnutelne, protoze ja mam hadici jenom 4m a fakt nevim k jake tlakove ztrate na tech 15m muze dojit. Pokud muzu ale radatit, tak pokud budu resit centralni odsavani, tak asi zvolim uplne stejnou koncepci, jenom vsechno zvetsim, tzn. silnejsi motor cca 2,2kw vetsi ventilator cca 40cm, Vetsi obestavba i cyklon, hlavne bych doporucoval paterni vetev min. prumeru 160mm pro mensi tlakovou ztratu a postupne jit dolu az na koncovych 100mm pak to urcite bude fungovat. Mozna bych zvazoval pro odlucovani pouziti ne kuzele, ale valce jak nekdo daval odkaz na ceste dreva. V pripade odsavni hoblin z protahovacky atd... z duvodu zabraneni ucpani vyustni casti. Jeste jsem to ale netestoval a tak nevim jesli kuzel bude ok nebo ne. Ta deska ma tloustku myslim jenom 0,75mm a je spojena nyty pres male podlozky aby nedochazelo k prsknuti a deformacy kolem nytu. Jeste jsem spoj slepil silikonem, ale lepsi je PU lepidlo Construkt od Ponalu - drzi to jako blazen. Zatim ahoj Petr

Anonymní řekl(a)...

Stravil jsem hodiny a dny na ruznych woodworking webech a neuveritelne me tesi, ze nekdo v CR tohle taky dela. Hodne se mi libi i tvuj cyklon, crosscut sled i tvoje tady nesehnatelna JET pila a vubec ze tady ty veci nekdo dela a zkousi. Palec nahoru!!!

Petr řekl(a)...

Ahoj "Anonymni", jsem rad, ze se ti moje prace libi a budu se znazit i nadale publikovat zajimave veci, kterych mam jeste hodne v zaloze. Zdravi Petr

Kartas řekl(a)...

Pěkná práce jako komentář k samotnému dílu je poněkud nedostatečný..

Unknown řekl(a)...

Odkiaľ máte hadice?

Petr řekl(a)...

hadice jsem objednal na internetu, staci trosku hledat a divat se na aktualni ceny...

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Ahoj, moc se mi líbí tvůj článek a zajímalo by mě podle čeho jsi dimenzoval ten cyklon, já ho tvořím k pískovací kabině a nevím jak na něj :-/ prach přes něj má projít do odsavače a použitelné abrazivum se vyloučí spodem, za každou radu budu vděčný :)