sobota 18. května 2013

Kuchyně do Summerbridge House 2. část: pracovni desky

Pracovní desky na kuchyň jsem objednal spolu s materiálem na schodiště. Tvoří je masivní průběžná 40mm tlustá spárovka ze sibiřského modřinu ve kvalitě A-B. Desky staly cca 6 tis.kc. nejprve jsme si usadil nejdelší desku 2,8m a vyměřil výřez na varnou desku. Potom jsem si položil na místo druhou desku, kterou jsme podložil 4cm zbytky spárovky tak, abych ji mohl dostat na místo. Vyměřil jsem si pozici výřezů pro keramický dřez a taky délku rohového spoje. Potěšilo mě, že úhel stěn je přesně pravoúhlý a desky jsem u stěny nemusel nijak upravovat s pasují na obklad po celé délce v toleranci 2mm. Po vyfrézování jedné poloviny rohového spoje jsem desku opět vrátil do budoucí pozice a označil si přesnou délku pro zakráceni druhé desky s výřezem pro varnou desku. Poté jsem obě desky v hale upravil zakrácením, frézováním, zapuštěním dřezu do desky, výrobou rohového spoje, broušením, frézováním oblinek na hranách atd... Zapuštění dřezu do desky bylo celkem zdlouhavé, ale výsledek stojí za to. Toto zapuštění jsem se rozhodl udělat z několika důvodů:
1. pokud bych dál dřez pod desku, byl by s ohledem na jeho hloubku přiliž nízko a člověk by se musel při mytí ohýbat.
2. Částečným překrytím dřezu pracovní deskou doufám zabráním nechtěnému pádu předmětů přímo na hranu dřezu a zabráním tak jeho možnému poškození.
Pracovní desky mají horní hranu ve výšce 91cm a horní hrana dřezu je po zapuštění ve výšce 90cm. Tyto výšky vyhovují mě i Kamči a jsou pro práci mnohem pohodlnější než klasická výška 860mm, kterou jsme běžně montovali ještě když jsem pracoval pro kuchyně Koryna.
Po usazení dřezu jsem ještě vyvrtal otvor po baterií a připevnil ji. Baterie měla krátkou připevňovací matku pro tloušťku desky 3cm a tak jsem musel ze spodní strany odfrézovat osazení, abych mohl baterií připevnit. Celý výfrez pro dřez jsem potom pořádně napustil tungovym olejem, protože po instalaci dřezu bych se k těmto místům už nedostal. Když jsem potom desky zkusil osadit do kuchyně, tak všechno sedělo na milimetr a tak jsem se pustil do lepení rohového spoje. Běžně se pro lepení pracovních desek z laminátu používá silikon. Silikon má ale nevýhodu v tom, že se může pohnout a spoj pracuje a není stabilní. Já jsem se proto rozhodl, že desky slepím PU lepidlem, které je vodostale a při vytvrzování vypenuje a vyplňuje prostor. Toto lepení jsme si ale dovololi jenom proto, že mám výbornou zkušenost s touto spárovkou a 100% věřím, že se nic nepohne a pracovní deska třeba nepraskne z důvodů pnutí ve dřevě. U spárovky z IKEA bych to v žádném případě nezkoušel. Zítra Kamča desky napustí tungovym olejem a já zatím budu vyrábět zásuvkové korpusy ze zbytku podlahových prken sibiřského modřinu. 
sparovka sibirsky modrin

vyrezavani otvoru pro indukcni varnou desku




zkusebni nasazeni desky


druha deska pripasovana na 4cm podlozkach

roh je presne pravouhly

jedna polovina rohoveho spoje hotova

vyvrtani otvoru pro ziskani zaobleni v zadni casti vyrezu

hrube vyrezani tvaru


rohovy spoj zajistuji a dotahujii spojovaci srouby

doladeni vyrezu do presneho tvaru frezovanim podle prilozky

drez zapusteny do vyrezu

drez je postaveny na prirezech ze sparovky, ktera tvori i pohledovou predni hranu pod drezem


pred instalaci drezu jsem prirezy poradne napustil olejem

namontoval jsem prepad a odtok

detail osazeni matice pro dotazeni baterie

vybrouseni koncoveho zaobleni. Vedle drezu bude v budoucnu stat mycka a zaoblena koncova skrinka

vyrez napusteny olejem

detail po napasovani desky


drez trci pred hranu desky o 5cm pro pohodlnejsi myti nadoby

spoj tesne pred slepenim

spoj jsem doladil poklepanim palici pres prilozku

detail dotahovaciho sroubu

diry vedle drezu jeste zakryju presne vyrezanymi kousky masivniho dreva

na prave strane bude vysuv na cistici prostredky a na leve bude ulozny prostor pro servirovaci taci, ktere si vyrobim

okno se neda vic otevrit s cimz jsme pocitali, ale stejne bude otevirane minimalne a to jenom na ventilacku. V pripade potreby umyti okna se da horni dil baterie lehce odsroubovat a bude mozne okno otevrit uplne.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Petře, pěkná práce. Akorát jsem nepochopil proč je to umyvadlo vytrčené do prostoru. I když je zaoblené tak zbytečně do tohu bude člověk drcat, podle mě je to pěkně nepraktické a to okno že nejde otevřít...velká škoda! Chci vidět ženu když bude chtít umývat okno nebo prostě jen zapomene že ji tam zavazí baterie a urazí ji... opět nepraktické. Jinak za mě pěkné, masivní pracovní deska je super, taky doma máme a vládne spokojenost. Měj se. Libor

Petr řekl(a)...

Ahoj Libore. To vystrcene umyvadlo je proto, ze kuchyne bude opatrena soklem v angl. stylu. tj. ze sokl bude pripevnen z vnejsi strany skrinky. Drez je vysunuty proto, aby se u drezu pri praci pohodlne mohlo stat a nevadil noham sokl. (v UK. je to bezne) A pokud jde o to okno, tak se jednoduse odsroubuje horni cast baterie a okno jde otevrit uplne. Na parapetu je nekolik kvetinacku a okno jsme zatim snad ani neotevreli, protoze pouzivame rekuperacni vetrani. To umisteni neni idealni ale jinak to fakt neslo. Podobne je reseno i stani u varne desky, kde je pod deskou jenom misto na police, aby noham pri praci nevadil sokl, co bude kolem kuchyne. Je to otazka designu, co se komu libi. Zdravi Petr

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jakým způsobem (nástrojem) se dělá rohový spoj desky,taky nevím co udělat,aby rohový spoj slepený PU lepidlem byl akorát (nevypěnil nad horní hranu desky) a neudělal pak fleky,které nejdou natřít.díky Vláďa

Petr řekl(a)...

Ahoj Vlado, pro vyrobu rohoveho spoje pracovnich desek se bezne pouziva rucni horni stopkova freza osazena rovnou frezou s kopirovacim loziskem nebo krouzkem. Samotny spoj se potom dela podle sablony na rohove spoje pracovnich desek. Pokud je clovek ale sikovny, tak ani sablonu nepotrebuje a staci pripevnit kousek rovne desky podle ktere se spoj odfrezuje. V mem pripade jsem spoj odfrezoval a predni cast poje jsem nedelal do obloucku ale upravil jsem ji dlatkem do 45st. uhlu. - tezko se to vysvetluje. Pokud lepidlo vypenuje, tak jako se to stalo i me, tak neni problem ho v pripade lepeni masivni desky odbrousit pasovou popr. vybracni bruskou a potom jde deska bez problemu natrit jak lakem tak olejem popr. moridlem. Pokud se pouzije Laminovana DTD deska, tak se vypenene lepidlo da krasne odstranit toluenem a spoj e pevny a cisty.

Anonymní řekl(a)...

díky šabonu jsem našel možná si ji nechám vyříznot paprskem do mdf abych nekupoval za 2500,-, díky V

Unknown řekl(a)...

Velmi pekna praca, myslim ze sa necham inspirovat a zvolim podobnu pracovnu dosku. Kombinacia bielej so sibirskym modrinom je super. Rohovy spoj je taktiez velmi pekny. Ako by sa ale podla tvojho nazoru dal spravit kuchynsky ostrovcek ktory je siroky 80 cm. Tieto sparovky su siroke iba 60 cm. Rozmyslam ze to bude asi najlepsie zlepit pozdlzne a pripadne stiahnut zavitovou tycou. Za postrehy vopred dakujem

Petr řekl(a)...

Diky Alexi,
vubec bych se toho nebal, klidne to slep podel i na tupo, popr s vlozenym perem, nebo s lamelkama, bude to drzet uplne bez problemu. Zadnou zavitovku bych tam necpal.