neděle 5. května 2013

Dřevěné schodiště do Summerbridge House 4 Část: Montáž hlavního ramene

Dneska jsem dokončil opracování, frézování a broušení všech dílů hlavního ramene schodiště, které se skládá ze dvou bočnic, 9 nášlapů + nástupní nášlap a dvou sloupků. Všechno broušení jsem dělal ruční pasovou bruskou Makita, protože spárovka je už z výroby vybroušená zrnitosti 120, tak stačilo jenom lehce přebrousit.
Taky jsem do bočnic navrtal otvory pro šprusle s pomoci jednoduché šablony. Celkem 19ks pro každou bočnici. 
frezovani v nastupnim sloupku

opracovani nastupniho naslapu

obe hrany naslapu jsem pred frezovanim kulatinky vyhobloval do hladka

sloupky pripravene na montaz

bocnice behem frezovani  hran R12 a brouseni

pripravek pro vrtani otvoru pro sprusle pod uhlem 33st.

Samotné montáži předcházelo vyměření přesné pozice ramene pro vyměření kotevního bodu do podlahy. Musel jsem si proto nasadit nástupní sloupky na bočnice a bočnice nasadit do dlabu sloupků u podesty. viz popisek u fotky. Před dotažením zajišťovacích šroubů jsem nasadil první a poslední schod a dotáhl šrouby. Potom jsem vyměřil pozici nástupních sloupků tak, aby nášlapy přesně pasovaly na bočnice a označil na podlaze pozici sloupku. 
docasne nasazena a dotazena ramena pro presne vymereni kotevniho bodu do podlahy

po usazeni jsem si kolem sloupku nalepil papirovou pasku abych po rozebrani mel presnou pozici vyznacenou

Jelikož celé rameno se musí do dlabu podestových sloupků zasouvat musel jsem vymyslet jak schodiště ukotvit do podlahy, aniž by cokoliv trčelo z podlahy během montáže ramene.
Udělal jsem to tak, že jsem do podlahy navrtal 35mm díru až po anhydrit, potom dále 12mm díru do nahydritu a do této díry jsem narazil a dotáhl mechanickou kotvu. Už při lití nahydritu jsem počítal s tímto kotevním bodem a proto je v tomto místě anhydrit tlustý 9cm. Po dotažení kotvy jsem sundal matku a nechal trčet jenom 2cm závitu, který končil v úrovni podlahy. Do sloupku jsme potom navrtal otvor do kterého jsem vložil závitovou tyč s prodlouženou válcovou matkou tak, aby se dala celá schovat do sloupku během montáže.
pod sloupkem je anhydrid zesileny na 9cm a pod nim je 13cm XPS pro maximalni nosnost
sloupek vcetne mechanicke kotvy, ktera bude nasroubovana do anhydritu

takto jsem mel schovanou zavitovou tyc behem montaze

pohled ze spodni strany, kde je videt valcova matka, kterou jsem na polovinu zasrouboval do zavitovky a prilepil sekundovym lepidlem druhy konec se po montazi zasrouboval do zavitu na kotve

pripravene podlozky a matky pro montaz

Potom se celé rameno na zemí poskládalo a zajistilo popruhy. Jelikož rameno váží určitě přes 150kg, tak jsem si na pomoc zavolal taťku a tchána. Samotné zvednutí a nasazení na dlaby sloupku podesty už šlo celkem bez problémů. Nejprve jsem ukotvil zajišťovací šrouby u podesty, potom jsem s pomoci kontra-matky dotáhl závitovou tyč v nástupním sloupku do konce závitu na kotvě v podlaze a následně řádně dotáhl sloupek do podlahy. Tím je dokončen základ pro funkční samonosné schodiště, které vyžaduje 2 pevně kotevní body, které jsou v tomto případě ve stěně a v podlaze. Samotné nášlapy jsou kotvený do bočnic tak, že každý druhý jsem přišrouboval zvenku bočnice do zahloubeného otvoru, na který přijde zátka do roviny s bočnici tak, že otvor nebude na první pohled ani vidět. Mám radost, že všechny spoje sedí na 100%. Ted ještě dokončit zábradlí a část schodiště mezi kuchyní a obývacím pokojem a schodiště je připraveno na olejováni. 
poskladane rameno schodiste

po nasazeni


schodiste drzi skvele

s pomoci kontra-matek a upraveneho klice jsem po nasazeni ramene zasrouboval tyc s valcovou matkou do zavitu v kotve.

dotazeny kotevni bod

detail nastupniho schodu

zkouska umisteni sedacek (3,2,1, z polska za 9 tis.kc)

pohled z kuchyne


detail napojen ramene na podestovy sloupek

detail napojeni ramene na podestovy sloupek

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Člověče, klobouk dolů. Jednak za schopnost improvizace, zejm. nahrazení CNC, pak za celkový přístup a taky za schopnost plánování. Naprosto mě odrovnala věta: "Už při lití anhydritu jsem počítal s tímto kotevním bodem a proto je v tomto místě anhydrit tlustý 9cm." Celou dobu jsem si říkal, jak by něco takového dělal já, a přesně tady jsem si uvědomil, že to je přesně ten bod, na který bych při dělání podlahy totálně zapomněl a teď bych nad tím stál a bloumal, jak to probůh ukotvím:)). Fakt paráda.

Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko, diky za pochvalu. Musim to dat precist Kamci. Ta totiz moje postavani a premysleni nad technickym resenim dane situace,nebo vyrobku povazuje za absolutni ztratu casu. Bohuzel jeji zensky pristup "sup sup at uz je to hotove" u me nefunguje. At se dari, zdravi Petr

Unknown řekl(a)...

Nemám slov. Budu dělat venkovní schodiště, kotvení "opajcnu".
Rudolf

Anonymní řekl(a)...

hm to znám, občas stojím před zdí a bloumám nad dalším postupem, přižene se manželka a už mě někam tlačí.. :-)

Jen se zeptám: stupně si k sajtnám nelepil ani nevrutoval?

PedroKV

Petr řekl(a)...

Ahoj, každý druhý stupeň je přišroubovaný a šrouby jsou schované dřevenýma záslepkama.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, díky. A šroubované je to z venku bočnice do stupně a nebo zespoda stupně šikmo do bočnice?

PedroKV

Petr řekl(a)...

Je to šroubované z venku bočnice do stupně. Mě se přiznané dřevené záslepky na bočnici líbí a tak jsem zvolil toto řešení.