pátek 10. května 2013

Dřevěné schodiště do Summerbridge House 5 Část: Montáž zábradlí

Jak už jsem psal, zábradlí jsme nakonec zvolili v kombinaci kov a dřevěné madlo. Nakoupili jsme 77 tyček na šprusle. Jsou to kovářské polotovary za cenu kolem 57kc/ks. Bylo nutné nejprve povrchovou špínu a okuje pořádně obrousit. Spotřebovali jsme na to celkem 5ks brusných hrnku (60kc/ks). Všechny tyčky brousila Kamča v dílně, kde jsem ji upnul brusný hrnek do dlabačky. Po obroušení jsem tyčky nakrátil na potřebné délky podle výrobní dokumentace. Udělal jsem si jednoduchý přípravek s oboustranným dorazem, abych nemusel měřit a měl všechny tyčky stejně dlouhé. Kamča je potom natřela Tungovým olejem proti korozi. Šprusle získaly černostribrnou patinu a už vůbec nešpiní. Protože jsou kované, tak jejich tvar není pravidelný. Proto i díry do madla a bočnic schodiště jsem musel upravovat pro každou tyčku samostatné. Ještě před montáží hlavního ramene jsem si vyměřil a vyvrtal vrtákem 8mm vodící díry na šprusle a teď jsem je jenom rozšiřoval pomoci stopkové kuželové rasple upnuté do vrtačky, popř. větším průměrem vrtáků. Výška madla je přesně podle normy 900mm od hrany schodu kolmo nahoru po hranu madla. Šprusle jsou zapuštěné do madla i bočnic 30mm. Pro kotvení madla jsem použil vruty Rapid o délce 140mm. Později všechny otvory zaslepím ozdobnýma krytkama.
Montáž proběhla celkem v pohodě a když schody vydržely jak jsem kladivem narážel šikmé madlo, tak už vydrží snad všechno. díly na galerii jsem si připravil samostatně v garáží a potom je jenom namontoval. Trošku složitější je potom montáž zábradlí v místě kde není možné přišroubovat madlo přes sloupek např. u stěny na podestě a jedno pole galerie, kde jde madlo z obou stran středového sloupku. V takovém případě je možné buď přišroubovat jedno madlo normálně přes sloupek a druhé následně šikmo vrutem a osadit krytkou. Ale protože bych stejně u stěnového sloupku musel použít vrutosroub, tak jsem ho použil i u středového sloupku. Celé pole jsem potom nasadil na tyto vrutosrouby a dotáhl matky přes podložky. Drží to spolehlivě. Ze spodní strany se potom vlepí krytka a nic nebude vidět. Při montáží zábradlí platí obzvlášť pravidlo "dvakrát měr a jednouo řez" jsem rád, že mi to vyšlo všechno napoprvé, protože už nemám skoro žádný materiál. Ještě před montáží galerie jsem musel dokončit krajní prkno podlahy a boční zakrytovani s otvorem pro vzduchotechniku. Kamča zítra celé schodiště napustí tungovym olejem. Já jsem se už pustil do výroby kuchyňské linky a zbyvacici 4 schody z kuchyně dodělám hned potom.
zacal jsem se sikmym ramenem

sprusle se stridaji s jednou a dvema ozdobama


navrtani otvoru do bocnice podesty vrtakem 8mm

detail madla a sloupku u podesty


detail ukotveneho madla


pripravek pro rezani sprusli

profil madla jsem si vyfrezoval rucni a stolni frezou

vyvrezovana madla pripravena na brouseni a formatovani

detal kotveni u steny s pomoci vrutosroubu 6/80mm

vyroba dlabu pro usazeni vrutosroubu do madla galerie

dokoncene krajove prkno podlahy



detail zpusobu kotveni galerie v pripade ze neni mozne kotveni vrutem pres sloupek

po vlepeni zaslepek neni kotveni na fotce ani videt

hotove schodiste pred povrchovou upravou


jeste pred montazi durheho sikmeho madla

otvory po zapustenych sroubech zaslepene krytkama

schodiste po prvni vrstve oleje - fotka je nejaka bleda i zelena stena vypada ve skutecnosti barevneji.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkná práce, jako vždycky. Ale mám pro tebe jeden tip k povrchovce těch šprušlí. Nedávno jsem taky někam dával nějaké kované věci a řešil jsem, čím bych to natřel. Úplnou náhodou jsem na internetu narazil na tuhle barvu:
http://www.kreidezeit.cz/vyrobek-31-15-antikorozni-kovarska-barva

Na zkoušku jsem ji koupil a už nikdy jinak. Je to taková hustá disperze rozmíchaná zřejmě v terpentýnu, co po vytvrzení udělá takovou moc pěknou grafitovou šeď. V kombinaci se smrkovým dřevem nebo jiným světlým dřevem to vypadá výborně.

Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko, diky. Schody se opravdu povedly a ted kdyz je Kamca natrela olejem, tak vypadaji uplne super. Textura dreva krasne vynikla. Diky za ten tip na barvu. Rozhodovali jsme se jak dokoncime ty sprusle, ale nechteli jsme zadnou barvu, ktera by vypadala neprirozene a nakonec se nam nevic zalibil ten surovy kov s patinou. Tungovy olej se pouziva i na konzervaci kovu proti korozi, tak snad to pri pravidelne udrzbe bude ok. Pokud ne, tak muzu vyuzit tvuj typ a sprusle pripadne natrit, verim ale ze to nebude treba. Petr