neděle 18. března 2012

Vyroba japonskeho spoje Kanawa Tsugi

Součástí výroby přední verandy na našem novém domě (Dřevostavba svépomocí) bude taky dlouhý vodorovný překladový hranol 140x140x7600mm. A protože jsem měl nejdelší kus KVH hranolů délky 5m musel jsem tento dlouhý prvek vyrobit že dvou kusů. Pro tento spoj jsem zvolil právě japonský spoj Kanawa Tsugi. Důvod je ten, že mám rád genialitu, funkčnost a detailnost japonských spojů a taky jsem tento spoj chtěl vyzdycky vyzkoušet, ale neměl jsem příležitost - až teď. Po dokončení spoje jsem byl překvapený jakou roli hraje každá desetinka milimetru v přesném dopasování spoje, i když mám ještě velké rezervy do dokonalosti, tak jsem s výsledkem práce na první pokus celkem spokojený.

naskenovane obrazky z knizky

Princip tohoto spoje je velmi jednoduchý, je potřeba vyrobit dva identické konce hranolů, které do sebe budou přesně zapadat. Do vzniklé mezery uprostřed spoje se potom vkládají klíny ze dvou stran, a tím se spoj dotáhne a zajistí. Jedná se tedy o velmi pevné ale rozebíratelné podélné spojení dvou kusů hranolů. K měření a rýsování spoje se tradičně používá japonské sumitsubo s bambusovým perem a japonský úhelník. Tohle nářadí už nějakou dobu vlastním, tak jsem se pustil do kreslení a následně výroby spoje viz. fotodokumentace:
pricny zarez jsem delal na pokosove pile


dalsi zarezy uz jsem delal ryobou



hotova jedna polovina spoje - druha je identicka jenom zrcadlove obracena

obe poloviny pripraveny k dopasovani

presnost vyroby je maximalne dulezta - sebemensi nepresnost vede k nefunkcnosti spoje

behem vyroby spoje to bylo v obyvaku jako po vybuchu



toto konstrukcni lepidlo drzi opravdu velmi dobre, viz. zkusebni vzorek
detail spoje s cepem proti bocnimu vychyleni.

zkouska pevnosti spoje po narazeni klinu


detail stredoveho klinu

klin je ze dvou kusu, zarazenim proti sobe dojde k dotazeni spoje

dopasovany spoj pred slepenim a vybrousenim

(Fotky dokonceneho spoje budou na blogu drevostavba svepomoci pozdeji.)
Narozdíl od tradičního pojetí japonských a čínských konstrukčních spojů, kdy jsou známy staletí staré budhisticke chrámy bez jediného hřebíku a lepidla pouze za použití důmyslných rozebíratelných spojů jsem se rozhodl tento spoj slepit a následně zvýraznit jeho reliéf pomoci míní řezbářského dlátka profilu V. Důvodem pro slepení spoje byl hlavně fakt, že celý tento kus se bude ve výšce 2,8m nasazovat na čepy, kterých je celkem 6 kusů po celé délce překladu a byl by problém zároveň nasazovat čepy a skládat tento spoj (technický nemožné) proto budu vyzvedávat celý kus překladu dohromady a pro lepší stabilitu jsme se rozhodl ho prostě slepit kvalitním PUR lepidlem.
DOPLNENI: dnes jsem dokoncil tramovou konstrukci verandy a takto spoj vypada na miste:
 

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tohle je skutečně nádherný spoj! Pavel

Petr řekl(a)...

Diky Pavle, japonske truhlarstvi a tesarstvi je plne takovych skvostu, uz se nemuzu dockat, az budu nekdy delat pergolu, branu nebo altan v japonskem stylu. Petr

Teki řekl(a)...

Chlape, vy jste neskutečnej. Náhoda mě přivedla na jeden článek a nakonec jsem prošel komplet všechny Vaše články.

Ať se daří, sice Vás vůbec neznám, ale líbí se mi co a jak to děláte. Kloubouk dolů a hodně štěstí.

Petr řekl(a)...

Ahoj Teki, diky moc za uznani. Jsem rad ze se Vam moje prace libi. Snazim se ridit heslem: Spokojeny zakaznik je nejlepsi reklama. Taky preju hodne stesti.

Unknown řekl(a)...

Krása!

Petr řekl(a)...

Ahoj Mateji, dekuji!.

Spoj KVH řekl(a)...

Petře, víc takových článků. Spoj je úžasný, je až neuvěřitelné, jak čistá dokáže taková práce být.

ACID FOREST DESIGN řekl(a)...

Nazdar

Pocuj zhanam knihu o japonskom tesarstve/bez klincovych spojoch a chcem sa spytat odkial mas ten obrazok Kanawa Tsugi? Je to z neakej knihy ci len tak z netu?

Resp. nevies odporucit neaku literaturu?

Tatktiez, odkial mas tu ryobu?

Vdaka za odpoved

Peter

ACID FOREST DESIGN řekl(a)...

inak tu som nasiel celkom zaujimave video
sice robi viac menej trivialnu skrinku je to celkom zaujimave vidiet tie postupy

http://www.youtube.com/watch?v=7_p7libPJKg (hlavne v druhom videu su bezklincove spoje)

Anonymní řekl(a)...

Francouzský zámek, Dřevěné konstrukce SNTL 1955 str. B16. Když se díváme nekriticky obdivně do dálky často nám unikne spousta zajímavého na vlastním dvorku. Obdivovali jsme monarchii, Británii, Francii. Lezli jsme do zadku fašistům, Rusům, Američanům. Lezeme EU. Obdivujeme japonské spoje, když máme stejné vlastní tradiční jen se jmenují česky. Nebuďme hysteričtí.
Řemeslné provedení pěkné!

Petr řekl(a)...

Priznam se, ze tento prispevek jsem zcela nepochopil. Nikdo Vas prece nenuti obdivovat japonske spoje. Ja mam k tomuto druhu remesla proste blizko a libi se mi jejich styl prace. Jenom me mrzi, ze jste nenapsal jak se tento spoj jmenuje cesky a taky Vas podpis. Zdravi Petr

Anonymní řekl(a)...

Viem, že je to z 2014 ( :
Tak som hľadal podobný spoj a našiel som tento
http://img.topky.sk/mojdom/big/116450.jpg/drevene-spoje-md0710_21.jpg
Zložitý šikmý plátovaný spoj so zámkom.
Je tam patrný rozdiel. Ono naše aj vaše tradičné, nemusí byť naozaj len naše/vaše. Mohol to sem niekto od niekiaľ priniesť, niekoho naučiť. A ten niekto si to mohol upraviť/zjednodušiť podľa seba.
S pozdravom Dano