pondělí 28. února 2011

Sumitsubo cast 3.



Pokračuji v článku o výrobě japonského značkovacího přípravku Sumitsubo. Předchozí části můžete shlédnout zde: CAST 1. CAST 2.
Jelikož nemám žádné rezbárske dláta, tak jsem si koupil sadu stopkových rašplí, kterými jsem vnitřní prostor "vybrousil" rašpli jsem si upnul do stojanové vrtačky. Povrch je sice poměrně drsný, ale zatím to neřeším a myslím, že po vložení vaty (nebude to vidět) to nebude mít na funkci žádný vliv. Vždycky mužů vnitřní povrch začistit až si koupím nějaké řezbářské dláta. Po rašplování jsem vzniklou dutinu trošku zabrousil brusným papírem 120 a 150, ale není tam moc místa na pohyb a tak jsem to po chvilce vzdal. Po dokončení vnitřní části jsem pomocí řezbářského nože a dláta vytvaroval vnější tvar do konečného tvaru a vybrousil papírem 120, 150, 180. Poté jsem si rozměřil umístění otvoru pro osku navíjecího kolečka. Ze strany navíjecí páčky jsem vyvrtal 4mm otvor, který není průběžný, ale konči těsně pod povrchem druhé strany. To znamená, že oska není průběžná. Jako osku kolečka jsem použil 4mm tlustý ocelový drát, který jsem nejprve ve svěráku zahnul tak, abych vytvořil doraz pro hliníkovou trubičku, která tvoří opláštění páčky pro pohodlné navíjení. Poté jsem drát vytvaroval do požadovaného tvaru a zaříznul na přesnou délku. Celou páčku s hliníkovým oplaštenim jsem potom vyleštil leštící pastou na kotouči. Zabrousil jsem po stranách navíjecí kolečko a upravil otvory pro osku tak, aby se kolečko volně otáčelo pomoci páčky. Oska je ke kolečku připevněna pomoci malého "červíku" který jsem zašrouboval kolmo k osce přes střed kolečka a do osky jsem vyvrtal 1,5mm otvor pro zapuštění hrotu "červíka" a tím pevně spojil osku s páčkou a kolečko. Po vyzkoušení funkčnosti jsem vše opět rozebral a vyvrtal jsem dlouhým vrtákem průměru 4mm průchozí otvor pro vedení značkovacího provázku přes barvící komoru. Jelikož 4mm je velký otvor, tak jsem si že silonu vysoustružil vymezovací vložky, které jsem do otovoru osadil. Vložka má vnitřní otvor 1,5mm. Tradiční materiál pro výrobu této vložky je keramika, ale myslím že silon poslouží stejně dobře. Ještě před vložením silonových vložek, jsem ale celé sumitsubo "nacpavkoval" pro získání patiny a zvyrazneni dřeva. Čpavkování jsem nechal působit cca 3 hod. Potom jsem celé sumitsubo napustil balzámem na dřevo a po otření přebytečného oleje vše složil dohromady. Upevňovací hrot provázku jsem vybrousil že starého ulomeného vrtáku do železa průměru 2,5mm, Tělo šídla jsem vysoustružil ze dřeva javoru a po naražení hrotu jsem taky napustil balzámem na dřevo. Tím  jsem dokončil moje vlastní sumitsubo. Dnes jsem si objednal z německá suchý inkoust Kezuri Zumi 80 g, bavlněnou vatu, sadu10ks. bavlněného provázku rozměrů 0,4mm x 7,3m, a "2x Samisashi - bambusové pero. Už se nemůžu dočkat až ho vyzkouším.
UPDATE:  vcera mi konecne prisla objednavka a tak jsem dneska vyzkosel poprve sumitsubo. Musim rict, ze to chce trosku cviku a nechat poradne rozpustit ten suchy inkoust, na coz jsem ja nemel trpelivost a porad do toho musel vrtat, aby uz to fungovalo. Ale celkove jsem velmi spokojeny a myslim, ze mi bude dlouho a dobre slouzit.


























pátek 25. února 2011

Posuvne dvere do pouzdra ve stene


Dnes jsem u moji sestry dokoncil montaz techto posuvnych dveri. Dvere jsou vyrobeny z LTD design hruska. Dverni kridlo je tvoreno dvema panely 18mm slepenymi plosne pomoci PUR lepidla. Pote jsem vyrezal otvory pro vyplne a cele dvere jsem rucne ohranoval ABS hranou 2mm pomoci Chemoprenu extrem. Dverni oblozky jsou take z LTD hruska a vsechny hrany jsou take olepeny ABS 2mm. Vnitrni hranu oblozek jsem olepil sirokou ABS hranou, ktera zaroven tvori pero, ktere je vlozeno do vyrezane 2mm siroke drazky po obvodu "futra". Futro je do stavebniho otvoru pripenovane pomoci nizkoexpanzni peny. Dverni kridlo je zaveseno na loziskovem pojezdu s nosnosti 70kg. Zasklivaci ramecky jsou z BK masivu moreneho na tmavejsi odstin a lakovany pomoci strikaci pistole. Vypln dveri je piskovane sklo 4mm. Dvere jsou opatreny zadlabanym uzamykatelnym zamkem. Otevirani dveri zajistuje otocna BK koule, kterou jsem dokoncil na stejny odstin jako ramecky. Dverni kridlo ma ve spodni hrane vyfrezovanou drazku, ktera slouzi ke spodnimu vedeni dveri pomoci plastoveho cepu. Dvere jsem taky opatril protiprachovym samolepicim kartackovym tesnenim. ktere je nalepeno na vnitrni hrane pouzdra.  Jeste zbyva dokoncit, zasparovani a vymalovani. Doba vyroby cca 1 tyden.
vsechny fotografie:Picasa

















čtvrtek 17. února 2011

Dubove madlo ke schodisti


Dneska jsme namontoval toto dubové madlo. Délka madla na gelerii je 1040mm a délka šikmé části je 3400mm. Tato delší část je složená ze dvou kusů, protože jsem neměl tak dlouhý materiál, ale šikmý spoj se povedl a téměř neviditelný. Madlo je usazeno na železné konstrukci zábradlí posvarovane z jeklu 30x15mm. Madlo má ve spodní části vybraní pro osazení na tento jekl. Profil madla jsem vyfrézoval pomoci ruční horní frézy a doladil hoblíkem se zaobleným profilem. Rovná a šikmá část madla je spojena pomoci zapuštěného "vrutosroubu průměru 6mm a ocelového kolíku který vystřeďuje přesnou polohu madel. Na železnou konstrukci je madlo těsně nasazeno a ze spodní části je fixované vruty do dřeva se šestihrannou hlavou, pro pohodlně utažení ráčnou.

Po vyfrézování hrubého tvaru madla, jsem toto na místě zařezal na přesně rozměry pokosovou pilou a následně v dílně slepil, vyrobil konstr. spoj na vrutosroub a dokončil bezbarvým lakem Polyurex mat V1605 - stříkáním.