pátek 27. května 2011

Oblozeni krbu


Tento obklad krbu jsem dělal opět pro švagra. Design krbu - grilu si vymyslela švagrová. Dřevěný obklad tvoří staré trámy co zůstaly po rekonstrukci domu. Trámy jsou z vnitřní horní a spodní strany sešroubované šrouby tak, aby po zapravení nebyly vidět. Celý tvar písmene "U" je přesně nasazený na podezdívku a jelikož je z horní plochy částečně zatíženy a fixovaný dalšíma cihlama, tak není nijak mechanicky kotvený ale jenom podmazaný maltou že spodní a vnitřní strany - drží to velmi spolehlivě. Zedník po usazení dřeva dostavěl horní část krbu a na vnitřní straně jsou použity šamotové cihly. Průchod přes krytinu pergoly je utěsněný měděným oplechováním.
Jelikož jsem neměl dostatek trámů rozměrů 16x16cm, tak jsem jeden díl obkladu musel vyřezat z trámů cca 20x20cm. Byla to první příležitost vyzkoušet moji novou řetězovou pilu Narex EPR 35-20, kterou jsem koupil od známého (je jako nová - cca půl roku) za cenu 3000,-kc vc. rezervního řetězu. Pilu jsem koupil hlavně na stavbu naší dřevostavby a musím říct, že je radost s ní pracovat. Motor 2000W je k neutahání a pila je velmi lehká a vyvážená. Trámek jsem ořezal za pár minut. Je to moje první elektrická řetězovka a velmi se mi líbí její jednoduchý způsob seřizování řetězu a doběhová brzda. 




Dřevo jsem ještě před instalaci obrousil a napustil drevosanem. Po dodělání krbu si švagr trámy ještě očistil a natřel 2x lazurou xyladekor - stejný odstín jako pergola. Protože je krb pod střechou, předpokládám, že životnost dřeva na krbu bude více než dostatečná. 




6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

pekna praca. je to drevo nejak osetrene proti horeniu? predsalen v tom krbe bude asi dost vysoka teplota...

Petr řekl(a)...

Zdravim, drevo je z duvodu umisteni v exterieru osetreno 2x naterem drevosan plus proti skudcum a nateno 2x lazurou Xyladekor. Neni treba resit protipozarni nater, protoze ohniste je vylozeno samotovyma cihlama a krb je urceny pouze na grilovani masa na mramorove desce tedy horeni je vzdy pod kontrolou a teplota na povrchu dreva je bez problemu.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, kolik těch šamotových cihel jste prosím potřebovali pro stavbu? Koketoval jsem s myšlenkou, že bych si taky postavil krb k baráku zvenku (napojit na komín v obvodové zdi) ale nevím a nemám absolutně odhady, kolik by jich cca mělo být a ani o jejich cenách

Petr řekl(a)...

Ahoj Pavle, ja jsem dělal na krbu jenom to trámkové obloženi a tak nevím kolik zedník nakonec tech cihel použil. Musel bych se podívat a zpočítat to, až pojedu zase ke švagrové. Myslím, že když znáš rozměr krbu a rozměr cihel, tak si to dokážeš spočítat. Ceny určitě najdeš na internetu. Petr

michal řekl(a)...

Super moderní pergola! Ale zároveň se držíte při zemi a nevymýšlíte ptákoviny. Je vidět, že jste praktik. Já to říkám taky. Věc může být hezká a designová, ale v první řadě musí plnit svůj účel. To bychom pak mohli taky navrhovat židle se třema nohama a podobné šílenosti, jak se to občas vidí v časopisech o designu. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mohu se zeptat na rozměry krbu? Děkuji