čtvrtek 17. února 2011

Dubove madlo ke schodisti


Dneska jsme namontoval toto dubové madlo. Délka madla na gelerii je 1040mm a délka šikmé části je 3400mm. Tato delší část je složená ze dvou kusů, protože jsem neměl tak dlouhý materiál, ale šikmý spoj se povedl a téměř neviditelný. Madlo je usazeno na železné konstrukci zábradlí posvarovane z jeklu 30x15mm. Madlo má ve spodní části vybraní pro osazení na tento jekl. Profil madla jsem vyfrézoval pomoci ruční horní frézy a doladil hoblíkem se zaobleným profilem. Rovná a šikmá část madla je spojena pomoci zapuštěného "vrutosroubu průměru 6mm a ocelového kolíku který vystřeďuje přesnou polohu madel. Na železnou konstrukci je madlo těsně nasazeno a ze spodní části je fixované vruty do dřeva se šestihrannou hlavou, pro pohodlně utažení ráčnou.

Po vyfrézování hrubého tvaru madla, jsem toto na místě zařezal na přesně rozměry pokosovou pilou a následně v dílně slepil, vyrobil konstr. spoj na vrutosroub a dokončil bezbarvým lakem Polyurex mat V1605 - stříkáním.











2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná práce. Zajímalo by mě, jestli se prací se dřevem živíte nebo je to jen hobby ve volném čase.
S pozdravem Ivoš

Petr řekl(a)...

Ahoj Ivosi,diky. Jsem vyuceny truhlar - nabytkar a mam taky stredni prumyslovou skolu - nabytkarskou. V nabytkarstvi jsem vyzkousel vsechny mozne pracovni pozice od montaznika kychyni, pracovnika na obchodnim oddeleni, regionalniho manazera(2 roky), designera nabytku, chvilku jsem delal pojistovaka, ale vzdycky me to tahlo zpatky do dilny, kde mam cistou hlavu a nemusim se stresovat praci s jinymi lidmi.Nejvic mi dal v praxi muj dva roky dlouhy pobyt v Anglickem hrabstvi Yorkshire, kde jsem pracoval s manzelkou pro tuto bajecnou firmu jako "senior Joiner" http://www.clarityarts.com/ Jelikoz hned zacatkem jara zacinam pracovat svepomoci na nasem novem dome viz. muj druhy blog. Tak zacnu psat hlavne tam a tady uz to budu trosku zanedbavat. Zdravim Petr