neděle 31. října 2010

covered terrace - Pergola


Tuto pergolu jsem navrhl a vyrabim opet pro rodinu - svagra a svagrovou. Z duvodu clenitosti okolnich strech, kdy strecha domu je sedlova a pristavba ve dvore je taky sedlova, ale otocena kolmo k domu jsem se snazil o jednoduchy  tvar, ktery by sem mohl pasovat. Proto jsem zvolil opticky prodlouzit strechu domu, ktera bude prechazet v pergolu pod mirnejsim sklonem ( z duvodu navyseni omezene podchodne vysky.) Cast pergoly bude kryta a nakonec bude provedena z prusvitneho materialu, protoze puvodni zamer provedeni z palubek a asvaltoveho sindele by uplne zastinil pristup svetla do jidelny. Destova voda bude svedena okapovym korytem ctvercoveho prurezu, ktere bude pod uhlem zabudovano podel stitove steny pristavby. Material na stavbu je smrkovy masiv - mokry, rucne hoblovany. Povrchova uprava 2-3x nater impregnacniho pripravku Drevosan plus. 2x nater lazura Xyladekor classic odstin borovice. Jelikoz svagrova si prala moderni vzhled pergoly bez pouziti "sibenic" tak jsem musel tomuto prani prizpusobit take prurezy jednotlivych prvku. Hlavni nosny vodorovny pruvlak pres celou terasu ma prurez 150x200x8300mm, stojky maji pruzez 150x150 a krovy potom 150x120mm - tim doufam zamezim prohnuti hlavniho nosniku, ktery bude podepren na jednom konci o pozednici, a potom na dvou stojkach. Pro lepsi predstavu o prubehu prace jsem zalozil video z prubehu montaze na youtube:
Doplneni: V prubehu realizace pergoly dochazelo k drobnym zmenam konstrukce a sice ve finale bude zastresena cela plocha pergoly pomoci Trapezoveho polykarbonatu 76/16 s jemnou krupickou. 
Pergola part 1.
Pergola part 2.
Pergola part 3.
Dalsi fotky zde:  Picasa photos




2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, jakozto "nahodny kolemjdouci" musim pochvalit zde videnou praci se drevem. Zda se, ze mas pro svou praci opravdove nadseni a to se dnes jen tak nevidi. Take velmi chvalim dvojjazycnost, spoustu detailu a videa sve prace na youtube. Vic takovych remeslniku!

Hodne zdaru do dalsi prace
Tomas

P.S. Na notebook s anglickou klavesnici se daji koupit polepy s ceskymi znaky :)

Petr řekl(a)...

Ahoj Tomasi,
velmi dekuji za pochvalu. Kladne hodnoceni vzdycky potesi a doda mi jistotu v tom, ze muj zpusob prace ma smysl.
K tomu notebooku, nemam problem s ceskymi znaky na klavesnici, pisu vsemi deseti, takze na ni nekoukam, ale pouzivam original software Windows Vista Home Premium - anglickou verzi a u te nejde zmenit klavesnice z AN na CZ.