pátek 20. listopadu 2015

Schránka na dopisy


Ahoj,
dnes jsem vyrobil v práci schránku na dopisy pro našeho zákazníka, kterému jsme dělali víc věcí do jeho nového domu. Zajímavé je, že mám poslední dobou pocit, že v práci dělám ty samé věci, které po mě chce už třetí rok Kamča do našeho domu a já pořád nemám čas je dodělat. Například pořád slibuju, že dokončím výrobu a montáž interiérových dveří v podkroví, které pořád nemáme a v práci jsem zrovna dělal čtvery dveře do showroomu. Ted jsem zase vyrobil v práci dřevěnou schránku na dopisy, kterou jsem taky sliboval, a nakonec jsme museli domů koupit nerezovou.
Tato schránka je vyrobená z cca 6 let vzduchosuchého materiálu, který si dodal zákazník a je to červený dub. Design si taky navrhl zákazník s ohledem na další doplňky na domě. Korpus je ze 4cm fošny a rohové spoje jsou do pokosu spojeny 2ks domina 10x50mm. Cekové rozměry jsou 130x330x440mm. Dvířka jsou rámečková s vyplní opět spojeny do pokosu s dominem 1ks 8x30mm. Číslo domu jsem vyřezal do 5mm silné spárovky pomoci duralové ruční lupínkové pilky, kterou jsem si zrovna koupil a která funguje opravdu skvěle. Podklad pod číslem je tvořený 4mm silnou překližkou, kterou jsem opálil hořákem a obě části slepil do jednoho kusu tl. 9mm. Povrchová úprava je řešena olejováním - tungovym olejem. Zavírání je zajištěno magnetky pro které jsme si vyrobil dřevěné pouzdra. Doufám že se vám schránka líbí a že jsem třeba někoho inspiroval. 
lupenkova pilka z duralu vazi jenom 170g. a reze krasne

slepene rameckove dvirka s cislem

rohove spoje na pokos jsem delal tak, aby kresba dreva plynule prechazela z leveho boku pres horni cast na pravy bok

kresba krasne navazuje

detail pouzdra na zavrtny magnet

detail cisla a nerez pantu, cislo jsem si nakreslil od oka podle cisel na kalkulacce mobilu

zada jsou z 8mm preklizky vlozene do falcu a prisroubovane vruty

magnety drzi dvirka spolehlive, popruh zajistuje dvirka pri otevreni schranky


dum ma velke presahy strechy, takze schranka bude dobre chranena pred neprizni pocasi

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Petře, nevím, kde se tě na to zeptat, tak to zkusím tady. Příští rok budu dělat nový dřevěný plot a zajímalo by mě, čím by si ho natřel. Stačí jen 2x natřít třeba luxolem nebo nejdřív nějakým napouštědlem a pak vrchní lazurou? Co používáš ty? Díky moc Martin

Petr řekl(a)...

Ahoj Martine, nenapsal jsi z jakeho materialu plot planujes delat. Pokud to bude obycejny smrk, tak bude jeho zivotnost velmi nizka. Urcite bych doporucoval aspon evropsky modrin. Pokud to bude smrk, tak urcite napustit cirym pripravkem proti plisni treba Drevosan, a potom aspon dve vrstvy lazury. Pokud ti nevadi castejsi udrzba, tak klidne luxolem coz je standard, pokud bys chtel neco lepsiho tak osmo atp.. a ja jsem pouzil ekologicke zuslechteni dreva Dufa - to je to bile co mame na verande a podbiti a jsem moc spokojeny.

Anonymní řekl(a)...

Jo bude to obyčejný smrk. Díky za rady. Ten luxol už v sobě prý obsahuje něco proti houbám, záření, atd. a tak by snad měl stačit sám o sobě... Ale budu se řídit tvojí radou. A na ten Dřevosan už se tedy může použít jakákoliv lazura? (Luxol, Lazurol, osmo,...). Ještě jednou díky za super stránky. Ahoj

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, taky jsem před 4 lety dělal plot ze smrku. Na nátěr jsem použil HK lasur od Remmers a jsem velice spokojený. Na plotu není žádná plíseň. Před zimou ho vždy natřu a vypadá dobře. Nevýhodou je poměrně vysoká cena.

Anonymní řekl(a)...

Chci se zeptat ohledne te lupenkove pily. Je nejaky rozdil mezi jednotlivymi? Chci nejakou koupit a nemuzu nekde najit nejake tipy. Vyhledlou mam zatim tuto - http://www.naradi-vesely.cz/pila-lupenkova-ds220-e.html a jak rad si necham poradit. diky

Petr řekl(a)...

Ahoj "Anonymni",
musim rict, ze Proxxonku jsem videl, ale nepracoval jsem na ni. Vnimam ji ale jako kvalitni pilku na detailni veci ale jak rikam nemam osobni zkusenost. Jinak jsou ale rozdily obrovske. Uplne bych vyloucil to co prodavaji v bau, hornb. atd... To jsou vylozene vyhozene penize. (vybrace, vule, nepohodlne ovladani atd..) Pokud bych si ja vybiral co koupit, tak bych urcite sel do pilky Dewalt DW788, ktera se u nas ale neda sehnat a ani nikde v evrope. Ve svete jsou za nejlepsi povazovane pilky Hegner, Dewalt, Excalibur.