čtvrtek 22. října 2015

Soustruh na velké průměry


Zdravím všechny čtenáře mého blogu.
Už dlouhou dobu ve mě hlodala myšlenka vyrobit si vlastní soustruh na výrobu velkých průměrů. Dlouho jsem to odkládal, ale konečně jsem se dokopal k tomu, abych to realizoval. Co mě od výroby odrazovalo bylo to, že bych musel koupit drahý frekvenční měnič, ale když mi kamarád elektrikář řekl, že mi ho dá protiučtem za výrobu policové sestavy do pokojíčku, tak jsem začal o soustruhu vážně uvažovat. Soustruh jsem si nakreslil v google sketchUp už někdy v květnu, ale materiál jsem konečně nakoupil teprve minulý týden. V tomto týdnu jsme po práci začali svařovat celou konstrukci soustruhu. Soustruh je vyrobený ze železných profilů tvaru "U" rozměrů 14x6cm.
Inspiraci na jeho výrobu jsem hledal na internetu a snažil se ho vychytat do posledního detailu.
Po svaření a vybroušení jednotlivých dílu nechám lože soustruhu ofrézovat a vyleštit profi firmou pro přesnější chod koníka a už se nemůžu dočkat na první výrobek na mém novém soustruh.
Soustruh bude mít točný průměr "teoreticky" max 80cm a jeho váha bude něco kolem 130 - 150kg. Otáčky plynule regulovatelné od 1 hz až po 50hz. + podle změny převodu třístupňové řemenice. 







 
 

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
vymyšlené to máš pěkně. Mám podobný soustruh, byť z trochu méně masivních dílů. Třeba ti pomůže pár mých postřehů z cca dvouleté zkušenosti s takovým strojem.

Motor by nebylo špatné umístit mimo nosnou konstrukci soustruhu. Samotné vibrace motoru ti jinak rozvibrují konstrukci celou navzdory její váze. Když k tomu přičteš vibrace způsobené obrobkem, zejména před hrubováním, tak už to hází fakt fest.

130 kg je obávám se málo, zejména pokud na tom fakt chceš točit 80cm průměr. Prostor mezi stojnami máš volný, takže bych zauvažoval, jestli tam nedat nějakou bedýnku naplněnou třeba pískem nebo ideálně kovovým šrotem.

Opěrku máš nakreslenou jako svařenec dvou kulatin. Mám to stejně a není to dobré řešení. Horizontální kus se bude na koncích ramen hýbat (mně se takhle hýbe kulatina 10mm průměr). Lepší je na horizontálu použít kus plocháče o průřezu alespoň 10x50mm orientovaný na výšku samozřejmě.

A u lože si dej pozor, abys měl rozměry pokud možno typizované a mohl tam tím pádem dokoupit některé standardní doplňky. Já mám třeba totální atyp a nesedí na něj např. luneta, kterou bych přitom hodně ocenil. Mám točnou délku 150cm, ale prakticky bez lunety nemám šanci něco takového udržet v klidu, takže soustružím tak do 60cm maximálně.

Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko,
diky moc za tvoje postrehy. Umisteni motoru mimo nosnou konstrukci neni vubec spatny napad, videl jsem to nekolikrat a urcitre je to dobre reseni, ale ja zatim budu pouzivat soustruh v malem prostoru garaze a tam to prostne mimo nedostanu, takze bych ho rad dal co nejniz a napadlo me pouzit pro pripevneni motoru silentbloky co jsou na skodovkach, jsou dost tuhe a pouzivam je i u ulozeni motoru na domacim cyklonovem odstavani a funguje to bezvadne. Urcite by to od vybraci pomohlo. Taky me napadlo tam pouzit clankovy remen Power Twist Plus, ktery je mnohem tissi a ma o 50% nizsi vybrace.
To vyplneni prostoru me taky napadlo, ale opet to budu resit az pri finalni instalaci soustruhu v nove dilne. Napadlo me celou nohu proste vylit ridcim betonem stejne tak jako loze zasalovat ze spodni strany a nalit tam ridky beton. Do uzavrene male nohy taky navrtat diru a vylit betonem to uz by byla myslim slusna zatez. (pokud to bude moc vybrovat tak to vyleju rovnou) Tech 80 cm je myslim extrem a nepocitam ze se na to kdy dostanu, ale chci mit rezervu. Ta operka z kulatin je navrzena z prumeru 25mm a to uz myslim bude dost stabilni, ale samozrejmne pocitam s dodelanim dalsich tvaru hlavne esicko pro vnitrni plochy misek a tam uz pocitam s pouzitim pasoviny jak pises v nejlepsim pripade z nerezu.
Loze bohuzel bude taky atyp, protoze musim z duvodu stability odebrat co nejmin materialu ale to vubec nevadi, protoze konik bude na miru pasovat a tocna delka bude maximalne 70cm a navic chci soustruh pouzivat hlavne na celni soustruzeni, kde bych lunetu nebo dalsi prislusenstvi nepouzil. Co ale chci dodelat je pripravek na soustruzeni kouli a tam by to uz mohlo mit zajimave parametry takova koule o prumeru 50cm atd....
Pristi tyden dam loze na ofrezovani tak uz se tesim jak to bude vypadat.
Zdravi Petr

Anonymní řekl(a)...

JJ, silentbloky by šly taky. Já mám taky motor na konstrukci a teď se chystám to předělat a dát ho na zem. Mám motor vlastně na pantu, takže vlastní vahou napíná řemenici. To je sice fajn, ale zkrátka to hází celým soustruhem. Taky věřím, že když to předělám, tak snížím hlučnost, která je dneska opravdu nemalá.

Vylití betonem je určitě dobré řešení. Viděl jsem takhle dělané nohy pásových pil. Jasně, není to pořádný kus litiny jako na starých strojích, ale fungovat by to mělo taky.

A závidím ti to čelní soustružení. Moje konstrukce umožňuje soustružit akorát mezi hroty. S tím se miska dá taky udělat, ale jde to hrozně blbě a navíc je to fest o hubu. Při záchytu jde kudla ráda pod hnaný hrot a hrozí její zlomení:/.

A nemáš zač. Je to na revanš. Před časem jsem tady u tebe našel návod na šikmé dláto ze starého pilníku. Udělal jsem si stejné a dneska je to můj nejpoužívanější soustružnický nástroj:).

Jirka

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

betonom sa bezne vylievaju napr. zvarane konstrukcie cnc strojov. Mal by si pouzit nejaky nezmrstujuci sa beton (napr. mapefill), alebo zmes co sa vola epoxygranit a pod.

Marian

Petr řekl(a)...

Ahoj Mariane,
diky za tip. Ten epoxygranit bude asi drazsi ze a je to i slozitejsi. Ale ten mapefill se mi libi to bych celkem rad zkusil. Uvidim jak se bude soustruh chovat a pak se rozhodnu. Zdravi Petr