středa 19. srpna 2015

Hoblik Kaku-Mentori-Kanna 2


Dneska jsem až na malé detaily dokončil výrobu nové verze japonského hoblíku Kaku-mentori-kanna. Vyrobit tento hoblík jsem se rozhodl už před více než 3 lety a teprve dnes se mi ho podařilo dodělat. Po zkušenostech s první verzí hoblíku, se kterou jsem srážel všechny pohledové hrany krovů a trámů na našem domě jsem si řekl, že by bylo možné hoblík ještě vylepšit umístěním želízka pod úhlem pro lepší krájení problematických části materiálu jako jsou suky, nebo vlákna v protisměru. Proto jsem si na e-bay koupil originální japonské želízko vybroušené pod úhlem, které jsem osadil do tohoto nového hoblíku. Protože plaz u prvního hoblíku už je hodně opotřebovaný, tak jsem se rozhodl použít mosazné pásky pro jeho ochránění. Mosaz jsem bohužel nesehnal a tak jsem použil alespoň měd, pokud bude přiliš měkká tak ji časem nahradím lepším materiálem. Ještě zbývá dodělat kovovou klopnu a zajišťovací dřevěné matice. Hoblík už je ale funkční a musím říct, že funguje opravdu bezvadně. viz. foto. 














4 komentáře:

Tomáš řekl(a)...

ahoj Petře,

krásný hoblík, jenom mně překvapuje, žes nesehnal tu mosaz, bral jsem ji tak před dvěma rokama v nějakém modelářském (letadla či vláčky) e-shopu.
prodej v malém, bral jsem toho za asi 3 stovky a mám tyčovinu i pásky.
ať se daří, Tomáš

Tomáš řekl(a)...

...a ještě dotaz:
tenhle hoblík podle fotek není lepený ala J. Krenov, že?

Máš na vydlabávání nějaký speciální vercajk (myslím ty planemakers floats), nebo je to dělaný dláty a zlodějkou?
díky, Tomáš

Petr řekl(a)...

Ahoj Tome, jsem rad ze se ti hoblik libi.
Po pravde jsem po te mosazi zase tolik nepatral a tu med mi dal svagr uz asi pred dvema lety a tak jsem ji pouzil. Jsem rad, ze to ani nejde poznat, ale ve skutecnosti je to lepene presne jako styl J.Krenov. Je to rozrezane a slepene z jednoho kusu, takze to po slepeni nejde ani videt.

Unknown řekl(a)...

Ahoj Petře,
pokud je ta měď měkká, tak ji zkus zakalit.
Měď se kalí opačně než ocel. Pokud ji necháš zchládnout pomalu, bude tvrdá, pokud ji ochladíš prudce, bude měkká.
Zkus to na kousku, třeba by ti to mohlo pomoct.
Krásná práce a inspirace, kéž bych byl aspoň z poloviny tak šikovný, jako ty. :)
David