pondělí 20. října 2014

Bukove zabradli

Naše firma realizovala v minulosti jednomu zákazníkovi kuchyňskou linku a další vybavení do interiéru. Po dvou letech jsme dodělávali nějaké další vybavení a mimo jiné i toto zábradlí na schodiště. Protože mají malého synka, tak bylo velmi nebezpečné nechávat dále schodiště nezabezpečené. Z vlastní zkušenosti, kdy vím jak se nás Kristiánek chytá při chůzi po schodišti každé šprusle jsem jim navrhl klasické zábradlí splňující veškeré normy pro pohyb děti na schodišti, což považuji za velmi důležité a nedovolil bych si jim vyrobit jak já říkám "nebezpečné" zábradlí.

důležité parametry zábradlí pro bezpečný provoz děti:
1. výška madla zábradlí nad hranou schodů = 900mm
2. do prostoru vznikajícího mezi spodní části madla a schodů se nesmí vlézt pomyslný čtverec o velikosti 150x150mm
3. světla šířka mezi špruslemi nesmí překročit 120mm.
4. šprusle musí být svysle aby zabraňovali vylézání na zábradlí. (různé šikmé a vodorovné pruty, nebo lanka jako výplně považují za velmi nebezpečné z pohledu pohybu děti a věřím, že v případě úrazu by se pojišťovna s rodiči vůbec nebavila.
V tomto konktrétním případě není v pořádku ani samotná betonová konstrukce schodiště, kdy jsou chybně vyprojektované první čtyři schody, které končí na vnitřní části všechny do špice, což je nepřípustné a v místě tzv. "výstupní čáry" nemají dodrženou předepsanou šířku. Je to ovšem otázka kompromisu, kdy pro pro dodělávané schodiště do starého domu prostě nebylo víc místa. V každém případě je takové schodiště pro malé dítě i dospělého nevhodné a musí se při scházení dávat na tyto první schody pozor.
Výplňové šprusle zábradlí jsou z nerez trubek průměru 20mm, sloupky mají profil 65x65mm a jsou kotvený do konstrukce schodiště s pomoci 10mm závitových tyči na chemickou kotvu. V průběhu výroby jsem si u zákazníka predchystal body kotvení a nakrátil všechny potřebné díly madel a následně vyvrtal na dílně otvory pro šprusle a celé zábradlí povrchové upravil a poskládal. Před instalaci nerez prvků jsem tyto ještě doma na soustruhu vybrousil a vyleštil. Při montáži potom stačilo nasadit celé zábradlí na 4 závitové týče a 2 šrouby do boční stěny. 
prostor pro zabradli

chybne navrzene prvni 4 schodky

brouseni nerezu na soustruhu

vylestene nerez sprusle
zabradli po sestaveni v dilne
lepici paska zajistuje cerstve prilepene drevene krytky
moje navrhy ve SketchUp


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pekny clanok, profesionalne prevedie - ostatne ako vzdy. Diky.