neděle 4. května 2014

Moje nova pila JET 2 cast.

Tak jsem přes tento prodlouženy víkend stihl udělat na pile pár vylepšení. Jako první jsem si vyrobil přípravek pro přesné kolmé řezy materiálu. Na jeho výrobu jsem použil 8mm překližku jako základnu, DB lišta tvoří vedení v drážce stolu. Opěrná zadní část přípravku je z masivní BK spárovky a taky z kousků březové spárovky. Prostě co dům dál. Tento přípravek jsem si vyrobil podle Matthiase a funguje skvěle. Nejprve jsem na základnu přilepil a přišrouboval vodiči DB lištu, potom jsem základnu rozřezal pilovým kotoučem na 2 díly. A teprve pak jsem podle strojařského přesného úhelníku připevnil dorazove díly šablony. Díky tomu je zaručena přesná konstrukce přípravku. Přípravek je možné používat dvěma způsoby. Buď je pilový kotouč vedeny středem přípravků, nebo po jeho otočení o 180st. je možné řezat podél vnější hrany v případě zakracovani větších kusů.
Abych mohl přesouvat boční vodítko dál od kotouče, připevnil jsem si dočasně kus SM hranolu na zadní podpěrný profil tak, aby se mohlo vodítko po hranolu pohybovat. Později hranol nahradí integrovaný stolík se spodní frézou.
Jako další vylepšení jsem si z 4mm překližky vyrobil boční zakrytovaní pily s možností chlazení motoru. Tento krýt se dodává k pile tuším za příplatek a jelikož moje pila ho neměla, tak jsem si ho vyrobil. Konstrukce krytu je lepená a přistřelena sponkama. Panty jsem vyrobil z vrutů. Pro lepší chlazení motoru jsem si vymyslel konstrukci, která umožňuje nasávat vzduch pro ventilátor motoru z venku a tím pomáhá proudění vzduchu do odsávacího hrdla, protože přiváděny vzduch se musí zase nekama dostat ven.
Vnější krycí deska je opatřena kruhovým otvorem, na který jsem nalepil ocelovou síťku a přes tuto síťku je krýt pomoci neodimoveho magnetu pripevne k motoru. Drží to velmi době a navíc to umožňuje neomezené zvedání kotouče během práce a při tom stále zakrytovani. Tento krýt samozrejmne funguje jenom u kolmého nastavení pilového kotouče. V případě náklonu budu řešit utěsnění obestavby plnou krycí deskou.
Až si vyrobím cyklónový odlučovač s odsáváním tak utěsním všechny prostupy obestavbou a zvýším tím účinnost odsávání na maximum.
Ted hlavně musím rychle vyrobit to odsávání a potom přípravek na výrobu rovných ozubu. 


nejprve pripevnena lista na zakladnu

pak rozrezani kotoucem a ustaveni jedne poloviny dorazove desky

sesroubovany a slepeny pripravek

prorez je 40cm na vysku a cca 53cm se vleze do sablony

kontrola pravouhlosti








cepy pantu vyrobene z vrutu






DOPLNENI FOTEK:
zero clearence insert - do zasoby

odkladaci prostor pro utahovaci klice

vodici jekl trcel blbe do prostoru a nechtel jsem aby se Kristianek bouchnul do hlavy

a tak jsem "zabil dve mouchy jednou ranou"

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, pěkná práce! Můžu se zeptat čím si leštil povrch stolu pily?

Petr řekl(a)...

Ahoj, nejprve jsem povch nastrikal WD 40 a nechal trosku "nasaknout". Potom jsem vzal brusny papir 320,2000, a brousil pod vodou, dokud povrch nebyl podle mojich predtav. Potom jsem povrch natrel kameliovym olejem. Deska nebyl zanesena do hrloubky, tak to slo celkem dobre. Bocni hrany jsem vbrousil od barvy vybracni bruskou Makita.