středa 24. dubna 2013

Dřevěné schodiště do Summerbridge House 2 Část : Výroba bočnic

Jako první jsem se pustil do výroby nášlapů a bočnic. Podle nářezového plánu jsem nakrátil formáty na potřebné délky. Jelikož nemám k dispozici formátovaci pilu, tak jsem musel vymyslet, jak všechny nášlapy přesně zakrátit tak, aby pasovaly na bočnice. Velcí výrobci schodišť používají na vyřezávání tvaru dílců přesné CNC stroje za několik miliónů korun. Menší výrobci většinou zařezávají nášlapy na přesnou délku a napojení do bočnic řeší navrtáním několika dřevěných kolíku většího průměru. Já jsem se rozhodl pro starou klasiku a sice, že budu nášlapy do bočnic zapouštět na čep a dlab. Stejně tak bude konstrukčně pospojováno celé schodiště.
Vymyslel jsem si velmi jednoduchý způsob jakým vyrobit na nášlapech čepy a zároveň zajistit identické délky u všech nášlapu.
Pro tento účel jsem si vyrobil šablonu, kterou jsem použil jak na čepy u nášlapu tak i na dlaby u bočnic. Díky této šabloně jsem vyrobil při jednom upnutí čep na obou stranách nášlapu. 
sablona uchycena na naslapu

Princip je velmi jednoduchý: šablona se z boku nasadí na nášlap a přitáhne svěrkou do požadované polohy. Boční plochy šablony z MDF potom tvoří doraz pro vedení základny frézy, kterou jsem dělal čepy. Nejprve z jedné strany a po otočení z druhé strany. Takto jsem postupoval u všech nášlapů a výsledkem jsou identické nášlapy s čepem. 
naslapy s perem delky 15mm

detail pouziti oboustranne sablony

hotove naslapy

Bočnice schodiště stoupají pod úhlem 33st. (což je optimální hodnota pro pohodlně schodiště do rodinného domů: 30-37st) Díky úpravě šablony, kdy jsem do její plochy s pomoci dlouhé stopkové frézy vyfrézoval drážku která je pod úhlem 33st. jsem mohl vyfrézovat drážky pro jednotlivé nášlapy do bočnic. Na formát spárovky jsem si nakreslil počáteční úhel bočnice s prvním schodkem. Na tento náčrt jsem ustavil šablonu a s pomoci tavného lepidla jsem na šablonu přilepil dorazove paklíky z překližky. Potom už stačilo jenom vyfrézovat drážku frézou a šablonu posunout po hrané formátu spárovky o přesně vyměřenou vzdálenost jednoho schodu dál. Takto jsem vyfrézoval všechny drážky pro nášlapy s přesností CNC stroje. Po vyfrézování drážek jsem celou bočnicu vyřezal a vyrobil čepy na připojení nástupního a podestového sloupku. Opět s pomoci moji univerzální šablony z MDF.
pokračování příště... 
format sparovky sib. modrin

formatovani prvni desky - na sloupky

sablona s vyfrezem pro dlaby bocnic

lepeni dorazovych pakliku tavnym lepidlem - drzi to perfektne

pakliky jsem usazoval podle  frezy

odmerovani posunu sablony po prvnim vyfrezovanem dlabu



detail prilepeni dorazu



hotove dlaby na jednom rameni

ramena jsou jako z CNC



vyrezani bocnice pro podestu na pasove pile


vyroba cepu na bocnici s pomoci sablony

material pripraveny na lepeni sloupku

lepeni sloupku ze sparovky
slepene a ofrezovane sloupky profil 80x80mm

detail cepu na bocnici
vyrobni dokumentace



4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Párádní a podrobný návod pro úplná kopyta.

Unknown řekl(a)...

Zdravím, souhlasím, perfektní návod. Jen mě tak napadá, ty bočnice to jsou normálně lepené spárovky které jste si koupil předpokládám, nelepil jste to sám ne? Něco takového slepit svépomocí by asi zabralo času jako výroba nového schodiště ještě jednou :-)ráda bych se zpetala, jestli to neklouže ty nášlapy. já jsem se na tom vytrestala jak hrom protože jsme si nechali udělat schodiště, krásnej lesklej lodní lak a prostě marné, s ponožkama je to o život. Teď tam máme toto, obyčejnej textil http://www.eshop-rohoze.cz/naslapy-na-schody/ a veškerá estetika z masivu šla víš kam :-) tak nevim, letos to asi sundáme a obrousíme. máš nějakou zkušensot s nátěry které nekloužou nebo jak to vyřeišt? bosky se mi potom taky nechce chodit ať to není hned zašlapané. Díky Zuza

Petr řekl(a)...

Zdravim Zuzi, dekuji za pochvalu. Je to jak pisete. Na schody nakupuju uz jenom hotovou sparovku z nekolika duvodu. Nikdy bych nedosahl takove kvality jakou nakupuju, protoze pouzivam napojovanou lamelu, ktera je jednak velmi rozmerove stabilni a tim je maximalne omezena moznost pozdejsiho vrzani schodu a taky jsou vykraceny veskere vady dreva. Pokud bych ji chtel vyroby sam, tak bych musel nakoupit material s velkou nadmirou a bylo by to i casove narocne. Proste se mi to nevyplati. Pokud jde o klouzani povrchu. Tak ja budu dokoncovat povrch tungovym olejem a ten urcite neklouze. Protoze s nim mame natrenou i podlahu a je to bez problemu. Kdyz jsem delal minule schody, tak jsem pouzil schodistovy lak Polyurex mat a nevzpominam si, ze by si nekdo stezoval na kluzky povrch. Tak zkuste jestli by to nebylo lepsi.
Petr

Dřevěné schody řekl(a)...

souhlasím, že jde o velmi podrobný návod, jak dřevěné schody instalovat.