středa 13. března 2013

Vyroba stahovaku na prkennou podlahu


V naší nové dřevostavbě Summerbridge House, teď realizuju podlahu z masivních podlahových prken. Prkna jsou rozměru 19x138x5000mm a materiál je Sibiřský modřín. Jelikož podlahu dělám jako celoplošné lepenou na anhydritový podklad, a prkna jsou kvality "C" tak nejsou ideálně rovné. Proto je nutné během lepení PU lepidlem prkna k sobě nějakým způsobem fixovat po dobu zavadnutí lepidla. Když jsem v Anglii realizoval masivní podlahu v koupelně jednoho klienta, tak jsem pro stahování pužival popruhové stahováky, které jsem ale u nás nikde nemohl sehnat (později jsem prodejce našel cca 200kc/ks). Proto jsem se rozhodl, že si je vyrobím. Koupil jsem v IKEA dvě sady popruhů délky 5m se stahovací ráčnou. Sada 2ks stala 129,-kc. V místním obchodě jsem nakoupil tesařské úhelníky bez vystuhy 4ks po 20kc/kus. Z těchto úhelníku jsem si ruční pilkou na železo uřezal jednu stranu budoucího stahováku a ze zbytku jsem později v garáží ve svěráku vyklepal kladivem druhou stranu. Vrtačkou, pilkou na železo a pilníky jsem ještě do každého kusu vypiloval "očko" na protažení popruhu. Ráčnu jsem odřezal od popruhu a připevnil ji na takto připraveny díl pomoci dvou kusů pozink nýtů 4mm. Na druhý díl jsem potom konec popruhu připevnil tak, že jsem jej protáhl "očkem" a z hřebíku jsem si připravil osku a protáhl zpět očkem. Potom stačilo pár kapek vteřinového lepidla, kterým jsem popruh na osku i díl nalepil - drží to super. Takto jsem si vyrobil 4ks stahováku, které by mě v obchodě staly cca 800kc+poštovné. Já jsem za materiál zaplatil celkem 338,-kc a 2 hodiny práce. 
material na vyrobu

dil pripraveny k montazi racny pro nyty jsem udelal zahloubeni vrtakem  aby hlavicka netrcela pres plech

3ks hotovo

takto to funguje v praxi. mam moznost stahovat podlahu do delky 5m

detail uchyceni konce popruhu





uhelnik pred upravou vs. po vypilovani "ocka" vpravo

detail zapusteni nytu drzicich racnu

na starickem sveraku jsem odrezanou stranu uhelniku opet ohnul pro vyrobu protikusu stahovaku

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná pomůcka. Jen se zeptám, jestli ty plechy ještě něčím podkládáte, aby ve dřevě nenechaly otisk. Přece jen se mi styčná plocha plechu a dřeva nezdá dostatečná, aby roznesla ten tlak.

Jirka

Petr řekl(a)...

Zdravim Jiri, diky. Ne plechy nici nepodkladam. Sibirsky modrin je tvrdosti srovnatelny s evropskym dubem a zadne poskozeni pri stahovani podlahy jsem si zatim nevsiml. Plechy jsem sklepl trosku vic nez do 90st. takze na hrane prkna drzi velmi dobre. V pripade lepeni mekkych podlahovek nebo palubek, neni problem plechy opatrit gumovym lemem, popr. pouzit kousek palubky jako podlozku pod stahovak.

mikezulu řekl(a)...

Ahoj, jsi šikovnej, chystám se na podobnou podlahu, ale z jasanu.Asi to budu spojovat drážka - drážka a pásek překližky, je na tom něco špatně? Na povchy používám 2x olej a 1 až 2x voskový olej Ciranova. Funguje to i v exteriéru, jen to trvá déle. Velmi chválím trpělivost a pečlivost provedení, je to na výsledku vidět. mikezulu

Palubky řekl(a)...

Skvělá práce,mě pokládání palubek čeká příští týden tak se asi inspiruji tvým nápadem.

Petr řekl(a)...

Ahoj, diky. Verim ze podlaha dopadne podle tvych predstav. Popruhove stahovaky opravdu nemaji chybu. Petr