pondělí 4. října 2010

Japanese workbench


Dneska jsem dokončil výrobu této pracovní desky, kterou jsem už dlouho odkládal a bez které bylo pro mě ruční hoblování utrpením. Deska je vyrobená že dřeva buku a rozměry jsou 2200x370x58mm. Měl jsem k dispozici jenom dvě fošny 50mm tak jsem udělal rozměr co to dalo. Původně jsem chtěl šířku 400mm a tloušťku cca 70mm, ale i tak je to v pohodě. Příčný doraz na konci plochy je 3cm od hrany a svlakové vedení je 10mm hluboké a lišta je 4 cm široká. Udělal jsem si taky doraz ze spodní strany, ktery se zapře o kozu a drží desku na místě při hoblování. A taky jsem si udělal ještě jednu vyšší příčnou zarážku, do které podle potřeby udělám svislé zářezy 5,10,15,20mm pro potřeby hoblování bočních hran.(dílec postavím a vložím do výřezů a tím bude stabilní při hoblování). Další věc, kterou jsem vybavil moji novou pracovní desku je zářez ve tvaru "V" ze spodní strany. Tento výřez slouží pro vkládání kulatých předmětů při opracování (abych zabránil pohybu při opracování) Jednoduše desku otočím a mužů použít tento výřez. Další vylepšení kterým jsem desku vybavil je soustava otvoru pro vkládání dřevěných poderaku. Tyto otvory chci používat v případě hoblování delších kusů pro stabilitu dílce. Prostě vložím pár poderaku do otvoru v řadě a dílec mužů o ne opřít a při hoblování mi nebude nikam utíkat. Dál chci tyto otvory využívat pro zafixování čehokoliv v daně poloze pomoci příložek a klínku - napr. lepení malých rámečku, rámečku dvířek, dveřních obložek atd.. (samozrejmne s papírovou podložkou abych si nezalepil desku) Dále otvory budu využívat pro přitažení dílce k desce pomoci jednoduchých utahovacích přípravků, které mám v plánu vyrobit. Všechny hrany jsem strhl hoblíkem. Rovinu jsem docílil ohoblováním a protažením desky na hoblovce a následným přebroušením na velké pásovce. Uvažoval jsem, že desku zavezu kamarádovi na širokopásovou brusku, ale výsledek po mém broušení je pro mě 100%OK. Desku jsem dokončil balzámem na dřevo. Věřím, že mi bude dlouho a dobře sloužit. Výhoda je, že když potrebuju prostor, tak desku jednoduše opřu o zeď je uklizeno. Deska je lehčí než jsem myslel a tak není problém ji premistnit v jednom člověku. Deska má objem cca 0,0472m3 a hustota BK je cca 650kg/m3, takže deska může vážit kolem: 30kg. Další fotky zde: Photos
http://www.youtube.com/watch?v=R48sXkIWvdw 










































































































































9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Sice se v truhlářském řemesle nepohybuju moc dlouho protože jsem teprve učeň,ale nad tímhle jenom kroutím hlavou.....myslím že by tím měla být vybavena každá dílna....smekám jak nad touto vychytávkou tak nad výrobky.

Petr řekl(a)...

Ahoj, diky moc za pochvalu. Doufam, ze ji tu nasel nejakou inspiraci a jestli ti muzu poradit, tak kvalitni naradi je cesta k uspechu. Jestli te bavi rucni prace se drevem uvazuj o japonskem naradi (pily, hobliky, dlata) co bych za to dal mit je uz na ucnaku. Preju hodne uspechu a krasnych vyrobku.

Anonymní řekl(a)...

ahoj našel jsem tuto stranku nahodou.Jsem vyučen jako truhlář ne moc dlouho.Rok 2006 rok ukončení a koukal jsem na stranky cesta dřeva a jsi z okoli trutnova já taky :D Uvažuji,že se přidam do vašich řad a regustruji se... no ale k věci take smekam napad dobry a kozičky ještě krasnějši.Jen mě porad hlava nebere kde všichni truhlari berou tak krasně dřevo skoro bez suků a tak dale.Co jsem měl ja možnost se dostat k fošnám tak to bylo vždy bída a utrpeni člověk vic vyspravoval.Ale ještě jednou pěkna prace jen tak dal!!

Petr řekl(a)...

Ahoj, diky za pochvalu. Ja sice nejsem od Trutnova, jsem z Kyjova, ale to je jedno.(asi jsi se prehledl, Roman ktery je v seznamu clenu podemnou je od Trutnova) Pokud jde o pekne drevo, tak si jezdim k dodavateli, kde me necha prehrabat hran a vybrat si co se mi libi, protoze na peknou praci musis mit pekne drevo. Ty japonske kozy jsem delal ze sparovky co mi zustalo ze schodu - sibirsky modrin a ta byla teda super kvalitni a taky draha.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Petře, tenhle pracovní stůl/deska je vážně nádherný. Já v září nastupuji na druhou střední (jedna mi nějak nestačí :D) tentokrát dřevařskou v HK, strašně se těším! Máš tu úžasné inspirace, je vidět že už se dřevem děláš dlouho, já jsem takový kutil začátečník, teď budu vyrábět ponk, nicméně v rámci úspor to musím udělat stylem "co stodola a starý harampádí dá" tak uvidím jak to dopadne, ale aspoň tu máme krásný fošny co daj na pracovní desku :) Ukládám si tvé stránky do oblíbených a přeji mnoho zdaru v oboru.
Daniela

Petr řekl(a)...

Ahoj Danielo,
děkuji za uznání.Mám svoji práci moc rád a snad je to i vidět. Přeju ti hodně uspěchů při studiu, nadšení do práce a skvělé nápady. Mám spoustu knih v PDF o pracovních stolech, tak pokud by jsi chtěla tak ti můžu něco poslat na e-mail. Zdraví Petr.

Anonymní řekl(a)...

To bych byla moc ráda, děkuju! No jako to schodiště co jsi dělal, to je naprosto úžasný a jak říkáš, to, že máš svou práci rád je rozhodně vidět. můj email je lebedova.daniela@email.cz
Ještě jednou děkuji, Daniela

Anonymní řekl(a)...

Krásná práce, rád vidím práci s ručním nářadím. Občas vidím truhláře, kteří už ani neví na co je dláto a používají ho na kitovani a jiné prasarny rve mi to srdce. Občas by se mi hodil kocour a když ho vidim u tebe tak ti ho závidím. Mihalo

Petr řekl(a)...

Ahoj, díky za pochvalu.Máš pravdu, u nás v práci pořád brousím dláta, protože s tím všichni kutají do lamina a potom je to jako "šroubováky" Chce to sledovat bazoš nebo aukro občas se tam něco objeví. Já mám několik hoblíků přes e-bay přímo z japonska. Taky bych rád nějakého litinového stanley-bailey koupil,ele pořád jsem se k tomu neodhodlal a jsou dost drahé. Jinak vyrobit kocoura ze dřeve není problém chce to jenom si nechat u kováře ukout a zakalit železo. Zdraví Petr