pátek 24. září 2010

Vestavna skrin - SMRK

Tuto vestavnou skříň, kterou jsem zrovna dneska dokončil jsem vyrobil pro stařenku od manželky. Stařenka potřebovala vyřešit situaci úložného prostroru, kterého nemá nikdy dost. Tak se nabízelo využití slepé části chodbičky pro vyrobení vestavné skříně. Jelikož je před skříní radiátorové těleso a taky krabice od jističů na levé stěně, tak vznikl maximální prostor pro vestavbu 450mm do hloubky. Kvůli radiátorů jsem zvolil skříň s posuvnými dveřmi. Rám skříně slepený a sešroubovany. Pak osazen klínky do výklenku chodby a zapenovan po obvodu. Dvířka jsem vyrobil jako velmi lehkou rámečkovou konstrukci s profilu 55x15mm a výplň tvoří řezané a broušené listy 2mm tlusté a 25mm široké. Dvířka jsem dělal co nejlehčí s ohledem na použití pojezdu pomoci vlepeného BK pera v drážce. Díky lehkostí a dokončení na bezbarvou lazuru s obsahem vosku jezdí dvířka velmi lehce a plynule. (nechal jsem se inspirovat japonskými posuvnými dvířky) Tento typ dveří jsem použil poprvé a teď vím, že určitě ne naposledy. Dvířka jsou v horní části vedená taky ve drážce pomoci dvou nastavitelných BK kolíku, které jsem si vymyslel. (viz detail foto). Skříň nemá korpus a díky výpletu ve dvířkách může volně dýchat a nemělo by docházet k plesnivění v rohách skříně(je to starý dům). Police jsem z ohledem na jednoduchou údržbu vyrobil z 18mm lamina. Police leží na drvených kolících. Sokl skříně je naložený stejně jako krycí listy a věncová lišta.













































2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Akym sposobom sa ti podarilo napilit tolko materialu na vypletane vyplne? Pouzil si nejaky pripravok na stolovu pilu, alebo mas na to inu fintu?

Milan

Petr řekl(a)...

Ahoj, ne zadny pripravek jsem bohuzel nemel. Proste jsem si pripravil tolik materialu, abych z nej vyrezal potrebny pocet lamel a potom jsem donekonecna rezal na stare home made cirkularce. tlousku lamel jsm si nastavil pomoci rovneho hranolu, ktery jsme na pilu pripevnil stuzidlama. Je to primitivni stroj a nema ani bocni pravitko.