středa 16. prosince 2009

Jednoduchy pripravek

Ahoj to kdo prave ctes muj blog. Pro dnesek tu mam maximalne jednoduchy pripravek na vytvoreni hranove brusky pomoci rucni pasove brusky Makita. I pres svoji jednoduchost mi mnohokrat velice dobre poslouzil, napriklad pri obrusovani drobnych vyrobku, list, hranovych ploch u mensich dilcu, profilovem brouseni,atd...

Bruska od Makity ma vyhodu, ze ze strany ktera lezi na desce nema zadny odvod vzduchu ani chladici mrizku, takze nedochazi k jejimu prehrivani pri dlouhodobejsim zapnuti. A navic pri polozeni do teto polohy se opira celou bocni plochou o desku a pas je v perfektne kolmo na rovinu desky, takze to jsem ani nemusel resit. Na fotce jeste neni podlozka dodelana, chybi jeste 12mm tlusta latovkova deska, ktra je od spodu prisroubovana pred pasem tak aby umoznovala vyskovou regulaci pasu a bylo mozno brousit od kraje bez zarezavani hrany pasu do stolu.

2 komentáře:

jirka.pirate řekl(a)...

Ahoj Petře, gratuluju k ohromné návštěvnosti ... inu, je tady dobře.

Rád bych se zeptal: mazání tuhým mýdlem na plazy hoblíků a plochy nářadí, po kterých se dřevo smýká nemá vliv na další povrchovou úpravu výrobků? Jde mi o to, jestli potom stopy mýdla třeba neodpuzují některé nátěrové hmoty, vosky nebo oleje.

Díky, přeju hodně štěstí a príma den. Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko,
ja pouzivam pri renovaci upravu plazu hobliku cisty kameliovy olej, ktery je velmi řídký a nevysycha. Pripadne pro snizeni treni pouzivam parafin. Japonske naradi natiram jenom tim olejem. Evropske hobliky, i strojni hoblovku, pracovni stul frezy, atd. parafinem. Zatim jsem nemel problem s naslednou povrchovou upravou, ale je pravda, ze z 99% po hoblovani jeste povrch brousim, popr. zacistuji cidlinou a tak ani nemuzou zustat stopy maziva na vyrobku.
Snad jsem ti pomohl.
Good luck in joinery work Petr