neděle 6. září 2009

FREZOVACI STOLEK

Jelikoz jsem povazoval za zbytecne utracet penize a kupovat original frezovaci stolek na rucni frezku (cca 5tis.) tak jsem se rozhodl, ze si ho vyrobim sam. Na konstrukci jsem pouzil stare kousky lamina co jsem mel v dilne a jako vkladaci a nosny kus frezky jsem pouzil cca 8mm tlustou desticku z leskleho "pertinaxu" s dresignem dreva (mam ji jeste z UK kdyz jsem planoval vyrobu stolku)
Konstrukce: k petinaxu je frezka prichycena 4x sroubkem, ktery jinak drzi plastovou zakladnu na frezce, kterou pred pripevnenim na pertinax odsroubuji. Cela frezka pripevnena na pertinaxu se vklada otvorem v horni desce stolku a je zajistena 4x vrutem v rohach. Otvor v desce ma po obvodu polodrazku stejne hloubky jako pertinax, takze pertinax je v rovine s deskou stolku. Pro potreby pouziti stopkovych vrez s vetsim prumerem jsem si jeste stredovy otvor zvetsil a vyrobil distancni krouzek ktery je opet po obvodu s polodrazkou a po vlozeni licuje. Vodici pravitko je vyrobeno z 13mm tluste preklizky a  lze na nem regulovat jak uber, tak velikost mezery pro frezku. V zadni casti jeste bude otvor pro instalaci odsavaciho adapteru.(dodelam pozdeji) Take pribude mini cepovaci vozik s vodici listou vyfrezovanou do horni desky stolu, pritlaceci kartacky atd... ale zatim jsem se k tomu nedostal.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jak pak to dopadlo dal s frezovacim stolkem. doslo k upravam, dopln foto prosim.
Nad necim takovym presne premyslim

Petr řekl(a)...

Ahoj, bohuzel stolek je stale v puvodni podobe a po pravde jsem na nej nesahl od lonskeho dubna, kdy jsem zacal stavet nas dum "Summerbridge House". Pro inspiraci se mrkni na tyto stranky: http://woodgears.ca/tools.html najdes tam spustu super napadu na stroje ze dreva a nejen to. Ahoj