neděle 31. října 2010

covered terrace - Pergola


Tuto pergolu jsem navrhl a vyrabim opet pro rodinu - svagra a svagrovou. Z duvodu clenitosti okolnich strech, kdy strecha domu je sedlova a pristavba ve dvore je taky sedlova, ale otocena kolmo k domu jsem se snazil o jednoduchy  tvar, ktery by sem mohl pasovat. Proto jsem zvolil opticky prodlouzit strechu domu, ktera bude prechazet v pergolu pod mirnejsim sklonem ( z duvodu navyseni omezene podchodne vysky.) Cast pergoly bude kryta a nakonec bude provedena z prusvitneho materialu, protoze puvodni zamer provedeni z palubek a asvaltoveho sindele by uplne zastinil pristup svetla do jidelny. Destova voda bude svedena okapovym korytem ctvercoveho prurezu, ktere bude pod uhlem zabudovano podel stitove steny pristavby. Material na stavbu je smrkovy masiv - mokry, rucne hoblovany. Povrchova uprava 2-3x nater impregnacniho pripravku Drevosan plus. 2x nater lazura Xyladekor classic odstin borovice. Jelikoz svagrova si prala moderni vzhled pergoly bez pouziti "sibenic" tak jsem musel tomuto prani prizpusobit take prurezy jednotlivych prvku. Hlavni nosny vodorovny pruvlak pres celou terasu ma prurez 150x200x8300mm, stojky maji pruzez 150x150 a krovy potom 150x120mm - tim doufam zamezim prohnuti hlavniho nosniku, ktery bude podepren na jednom konci o pozednici, a potom na dvou stojkach. Pro lepsi predstavu o prubehu prace jsem zalozil video z prubehu montaze na youtube:
Doplneni: V prubehu realizace pergoly dochazelo k drobnym zmenam konstrukce a sice ve finale bude zastresena cela plocha pergoly pomoci Trapezoveho polykarbonatu 76/16 s jemnou krupickou. 
Pergola part 1.
Pergola part 2.
Pergola part 3.
Dalsi fotky zde:  Picasa photos




úterý 26. října 2010

Dreveny strop, pruvlak na stresni okna


Znami renovuji podkrovni byt a tak me pozadali o vyrobeni stropu nad prostorem loznice a pracovny a tim vytvoreni ulozneho prostoru, ktereho neni v byte nikdy dost. A taky vytvoreni pruvlaku mezi krovy pro vlozeni stresnich oken Velux v loznici a pracovne. Pouzil jsem fosny z mokreho smrku profil 60x180mm, OSB desky 22mm, PU lepidlo pro plosne lepeni, srouby Rapid, vystuzene uhelnikove profily. Prostor mezi krovy bude vyplneny izolacni vatou a ze spodni strany bude sadrokartonovy podled.

























































pondělí 4. října 2010

Japanese workbench


Dneska jsem dokončil výrobu této pracovní desky, kterou jsem už dlouho odkládal a bez které bylo pro mě ruční hoblování utrpením. Deska je vyrobená že dřeva buku a rozměry jsou 2200x370x58mm. Měl jsem k dispozici jenom dvě fošny 50mm tak jsem udělal rozměr co to dalo. Původně jsem chtěl šířku 400mm a tloušťku cca 70mm, ale i tak je to v pohodě. Příčný doraz na konci plochy je 3cm od hrany a svlakové vedení je 10mm hluboké a lišta je 4 cm široká. Udělal jsem si taky doraz ze spodní strany, ktery se zapře o kozu a drží desku na místě při hoblování. A taky jsem si udělal ještě jednu vyšší příčnou zarážku, do které podle potřeby udělám svislé zářezy 5,10,15,20mm pro potřeby hoblování bočních hran.(dílec postavím a vložím do výřezů a tím bude stabilní při hoblování). Další věc, kterou jsem vybavil moji novou pracovní desku je zářez ve tvaru "V" ze spodní strany. Tento výřez slouží pro vkládání kulatých předmětů při opracování (abych zabránil pohybu při opracování) Jednoduše desku otočím a mužů použít tento výřez. Další vylepšení kterým jsem desku vybavil je soustava otvoru pro vkládání dřevěných poderaku. Tyto otvory chci používat v případě hoblování delších kusů pro stabilitu dílce. Prostě vložím pár poderaku do otvoru v řadě a dílec mužů o ne opřít a při hoblování mi nebude nikam utíkat. Dál chci tyto otvory využívat pro zafixování čehokoliv v daně poloze pomoci příložek a klínku - napr. lepení malých rámečku, rámečku dvířek, dveřních obložek atd.. (samozrejmne s papírovou podložkou abych si nezalepil desku) Dále otvory budu využívat pro přitažení dílce k desce pomoci jednoduchých utahovacích přípravků, které mám v plánu vyrobit. Všechny hrany jsem strhl hoblíkem. Rovinu jsem docílil ohoblováním a protažením desky na hoblovce a následným přebroušením na velké pásovce. Uvažoval jsem, že desku zavezu kamarádovi na širokopásovou brusku, ale výsledek po mém broušení je pro mě 100%OK. Desku jsem dokončil balzámem na dřevo. Věřím, že mi bude dlouho a dobře sloužit. Výhoda je, že když potrebuju prostor, tak desku jednoduše opřu o zeď je uklizeno. Deska je lehčí než jsem myslel a tak není problém ji premistnit v jednom člověku. Deska má objem cca 0,0472m3 a hustota BK je cca 650kg/m3, takže deska může vážit kolem: 30kg. Další fotky zde: Photos
http://www.youtube.com/watch?v=R48sXkIWvdw 










































































































































pátek 1. října 2010

Naga-Dai-Kanna - HOBLIK MACEK


Tento hoblík, který jsem právě dneska dokončil jsem vyrobil že dřeva dubu. Protože "thajvansky" hoblík, který jsem koupil na e-bay nepoužívám a koupil jsem ho hlavně kvůli želízku, tak jsem se rozhodl, že si zkusím vyrobit dai pro macka a použiju toto kvalitní želízko. Vyrobil jsem si ho hlavně z důvodu toho, že budu vyrábět pro švagra velkou pergolu cca35m2 a budu muset hoblovat velké množství trámů mokrého smrku. Materiál je objednaný a tak jsem rád, že hoblík je připravený. Velký macek bývá dlouhý kolem 60cm já jsem si tento rozměr zmodifikoval, protože tak dlouhý hoblík myslím nepotrebuju takže můj "Naga-dai" hoblík má délku 43cm a šířku 83mm šířka želízka je potom 55mm, výška hoblíku je 37mm. Protože jsem měl doma jenom dubové desky tl.32mm tak jsem slepil dvě desky do sebe PUR lepidlem (japonci by asi šíleli), myslím, že slepením dai ze dvou kusů nad sebou nemůže být na škodu a naopak by se tím mohlo tělo hoblíku více stabilizovat, míň se kroutit. - aspoň doufám. Želízko jsem umístnil poměrně dozadu, ale doufám že to bude v pohodě a tato poloha mi vyhovuje (po prvních pokusech myslím, že to bude OK) pokud bych nebyl spokojený, tak si vždycky můžu vyrobit nové dai. Úhel želízka jsem zvolil 40°. Plaz hoblíku jsem orientoval tak, aby vlákna dřeva dai byli při používání po směru pohybu (aby hoblík hezky klouzal). Pro ulehčení práce jsem nejprve vyfrézoval ústí do plazu pomoci stopkové frézy průměru9,5mm a zbytek vybral dlátky. Zajišťovací kolik jsem osadil až po usazení želízka do těla hoblíků, abych měl kontrolu kde přesně ho umístnit. Po osazení želízka jsem celý hoblík ručně obrousil na rovné podložce (stůl hoblovky) papírem 120. Pak jsem strhl hrany hoblíkem Mentrori kanna. Potom jsem si označil na plazu místa pro vybraní cidlinou a tím dokončil hoblík. Povrchová úprava je balzámem na dřevo. Myslím, že výroba tohoto hoblíku není nijak těžká a nejdůležitější je kvalitní želízko. Tak doufám,že mi bude dlouho sloužit.
Vsechny fotky:PHOTOS