sobota 24. dubna 2010

Ohradka pro synovce


Dostal jsem od svagrove za ukol vyrobit pro jejich caparty Mariana a Daniela (jednovajecne dvojcatka) ohradky, aby se nedostali ke schodum. Material je opet se zbytku sparovky ze sibirskeho modrinu a dokonceni je na olej Sct. Croix. rohove spoje jsem delal rucne Ryobou a dlatky. Dlaby pro vypln a vyplnove hulky jsou frezovany pomoci rucni frezky.  Rozmery jsou 750mm vyska a 1000mm delka. Vyrobil jsem dva kusy, ktere jsem do sebe spojil drevenymi panty. Kluci jsou uz bohuzel hodne velci maji 8 mesicu a 10kg.takze i kdyz jeste nechodi, tak neni pro ne problem ohradky prekonat, obzvlast po hladke dlazbe je lehce odsunou. Proto jsme zmenili taktiku, a misto ohradek budu muset vyrobit masivnejsi branku do chodby pred schody, ktera bude fixovana do sten a oteviraci.



















































úterý 20. dubna 2010

Japanese Sawhorse

Tyto "kozy" jsem vyrobil podle navodu na strankach Daiku Dojo od Jay van Arsdale. Material pouzity na vyrobu je zbytek sparovky sibirskeho modrinu, ktera me zustala z vyroby schodiste. Vsechny spoje jsou rozebiratelne a zajistene pomoci klinku. Klinky jsem vyrobil ze dreva dubu a nechal je pres noc ztmavit pomoci cpavkove vody. Povrchova uprava klinku je macenim do oleje Sct.Croix. Kozy jsem vyrabel kombinaci rucniho a strojniho obrabeni. Vsechny dlaby jsou predvrtane na dlabacce, a pote cucne zacisteny dlatky. Cepy jsem narizl pomoci pokosove pily a pote zacistil dlatky a hobliky. Pro znaceni spoju jsem pouzival rejsek Sujikebiki a nuz Kogatana. Kozy jsou velmi stabilni, tezke a lehce rozebiratelne. Celkova vyska je 720mm a sirka 800mm. Povrchova uprava je jedna vrstva oleje Sct. Croix. Jeste planuju vyrobit kryci horni desku tloustky 2cm ktera bude opatrena nalepenym filcem pro dokoncovaci prace a bude pripevnena ke koze pomoci rybinovych zamku. A take 100x250x2000mm fosnu s rybinovou zarazkou jako pracovni stul. More photo: http://picasaweb.google.cz/Ronn.k009/JAPANESESAWHORSE#




































































čtvrtek 1. dubna 2010

Posuvne bukove dvere




Tyto dvere vyrabim na miru i s oblozkama, ktere budou zakryvat stare zelezne futra.Oblozky nejsou spojeny do pokosu z duvodu nestejnych rozmeru ze strany chodby - stare futro je z jedne strany castecne zapusteno do steny a pokosovy spoj by vypadal nepekne. Material: buk masiv. Tloustka dveri 38mm. Pojezd loziskovy v hlinikovem profilu nosnost 80kg. Dvere maji zapustenou uchytku. V horni casti bude kourove profilove sklo tl. 4mm. Spodni vypln tvori BK preklizka tl. 10mm. Pro rozdeleni velkych ploch budou na vypln a sklo nalepeny okrasne listy. Konstrukce dveri je tvorena jako klasicky ram s cepy (dlaby jsou provedeny na dlabacce a cepy jsem rucne vyrezal Ryobou a zacitil hoblikem a dlatem) (1997x860mm) Vyplne jsou vlozeny do drazky tvorene okrasnyma listama z obou stran. Listy jsou v rovine dveri. Tento profil je velmi popularni v UK. Kde jsme ho pouzivali velmi casto. Povrchova uprava: polyuretanovy lak: Polyurex mat. 3 vrstvy strikanim.

Renovace pily

Doma v garazi me lezela stara "ramovka" 80cm tak jsem si ji vzal trosku do parady a zrenovoval ji. Obrousil stary nater i lak a napustil olejem. Provaz jsem nahradil zavitovou tyci. Koupil novy platek, ale pilana neumi udelat poradne ostri, tak budu muset koupit nejaky kvalitnejsi. (chtel bych si pozdeji vyrobit jeste mensi pilu 60cm pro vykrajovani s tenkym platkem)