pátek 23. července 2010

Magneticka police na dlata

Vcera  mi prisly neodymove magnety, ktere jsem si objednal na polici co chci vyrabet, a tak jsem se dneska do ni pustil. Zadni dil police je z latovky a drzaky dlat jsou z masivni SM sparovky. Dalby jsem delal pomoci rucni frezy a vsechno je pouze sroubovane, pro pripad, ze bych pozdeji potreboval neco doplnit, nebo predelat. Povrchova uprava je olejem St. Croix. Neodymove magnety jsou vlepene do drzaku v miste objimky dlata a proto jdou dlata velmi lehce vyjmout z police a maji jenom minialni odpor, ktery je ale bezpecne drzi na miste.
























































Dalsi obrazky z vyroby: http://picasaweb.google.cz/Ronn.k009/Soustruh#

4 komentáře:

jirka.pirate řekl(a)...

Přeju pěkný den v pěkném truhlářství.

Rád bych se zeptal na detail ohledně této police na dláta s úžasným magnetickým nápadem. Je tam nějaký důvod, aby se magnety nedotýkaly přímo té pracovní části dláta? Napadá mě, že se časem zmagnetizují a bude se na ostří přichytávat kdejaká kovová šponka a tím se bude dláto při práci nadměrně opotřebovávat. Je to kvůli tomu?
Nebyl by to problém, kdyby ta nová truhlářská dláta od Narexu (cca za 106,-) neměla plastový heft bez kroužku :o(

Díky za spoustu pěkných článků a inspirace. Mému mlaďáskovi, co je v prváku v oboru, se to výborně hodí. Nedělá tolik lumpáren a zašívá se radši v dílně.

Hodně štěstí a radosti nejen ze dřeva. Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko,
moc děkuji za pěkný a přátelsky komentář. Pokud jde o umístnění magnetu v místě kroužku, tak to tak nějak prostě vyšlo z důvodů toho, že jsem si uvědomil, že není potřeba velké přítlačné síly a protože neodymove magnety jsou opravdu silné, tak stačí síla působící přes kroužek a dřevo rukojetí na dřík nástroje.A taky z estetických a praktických důvodů, protože dláta mají různý profil a kroužek je zdycky stejný a tak dláta mužů přehazovat a pasují kamkoliv. Zmagnetizovani natroje jsem taky řešil s kolegy na fóru,ale zatím vůbec nemám problém a zmagnetizovani jsem nepozoroval. Železné špony v okolí soustruhu nemám a dláta brousím ručně japonskými vodními kameny. V uchycení dláta přímo na kovovou část, bych ti doporučil použít menší - slabší magnet tak, aby bylo možné pohodlně dláta "vyjímat" jednou rukou- chce to vyzkoušet.
Jo a synovi preju hodně úspěchu v dílnách, citu pro řemeslo a nadšení. Jestli ho chceš udržet v dílně, tak mu kup soustruh jako mám já - v jeho letech jsem u podobného vydržel sedět hodiny. (dělal jsem poličky na miniatrurky - tenkrát to frčelo)
Tak preju hodne peknych vyrobku a diky za navstevy blogu.Petr

jirka.pirate řekl(a)...

Ahoj Petře, díky za odpověď, týjo, v půl čtvrtý už jsem spal :o)
Soustruh jsem nedávno zprovoznil, je to tři roky, co jsem ho dostal od kamaráda. Udělal jsem si tenkrát dámu do šachů z tisu a pak dlouho stál. Teď jsem ho potřeboval na díly ke kolovrátku a Ondra je u něho v každé volné chvilce. Ukazoval jsem mu Tvé stránky minulý víkend a včera přijel z intru, že nutně potřebuje ten rejsek Sujikebiki, protože s tím školním se to fakt nedá. No zmákli jsme ho, je tam sice trochu vůle v té hranaté díře :o) ale prý se mistrovi bude líbit. Místo nožíku jsme zaklínili jeden fragment z ulamovacího nože. Ale aspoň z kvalitního, za 12,-/kus :o)
Problémem zatím zůstává stůl. Hoblice bude dílo roku 2011, řekl bych.
Jsem rád, že moje kutilství bude jednou povýšeno na synovo řemeslo, docela už věřím, že ten učňák byla správná volba a vydrží mu to.
Díky za podporu.
Jirka

Petr řekl(a)...

Ahoj Jirko, ve skutecnosti jsem to psal ve 12:31 odpoledne :)Vubec jsem nevedel, ze mam spatne nastavene casove pasmo, ted uz je to v poradku - diky za upozorneni.
Ja jsem si taky kdysi shodou okolnosti soustruzil pesce do sachu, pak jsem ho natrel tuzi a nalakoval - dal se rozeznat jen podle lesku.:)
K tomu rejsku, ja osobne na nej nedam dopustit a velmi si pochvaluju velkou opernou plochu a pohodlne drzeni i nastavovani. Velmi bych ti doporucil poridit original nuz - neni drahy a stoji to za to.Pokud chces usetrit, tak dalsi velmi dobrou alternativou je, vybrousit ten nozik ze stareho kaleneho platku do el.primocare pily. Hlavni vyhodou tohoto reseni oproti zalamovanemu nozi je jeho sirka = cca 1,5mm!! Diky tomu se da nuz ostrit "jednostranne" a to tak, ze rovna strana ostri je dal od okraje dilce a vybrouseny uhel je bliz. Toto reseni velmi pomaha drzet presnou linii v hrivnatem dreve a ve dreve s vyraznym rozdilem tvrdosti janiho a letniho dreva (napr.smrk) Protoze ten uhel se snazi zajizdet dale od hrany, ale zabranuje mu v tom nastaveny doraz. Opravdu to funguje skvele. Doporucuji. vice fotek zde: http://picasaweb.google.com/p.kiska/RejsekSujikebiki#
Snad jsem to napsal srozumitelne.
Jo a jeste jedna vec. Pokud bych se ja mohl vratit na ucnak, tak verim, ze s japonskyma dlatkama bych byl "king". - jsou proste super, stejne jako japonske pilky Ryoba, dozuki atd..na rucni spoje a cistou praci neznam nic lepsiho. To ber jako tip na darek pro syna. Verim, ze by byl nadseny a ty dlatka by mel v oblibe az do duchodu.