úterý 22. září 2009

Nove Wood puzzle




Tak jsem si dneska a vcera vyrobil novy hlavolam. Jeho konstrukce je pomerne jednoducha, sklada  se z 10ks 20x20x20mm krychlicek. Slepenych do 3 casti, ze kterych se sklada samotny hlavolam. Vypada velmi jednoduse, ale jeho slozeni uz tak jednoduche neni!

pondělí 7. září 2009

Vrata Modrin a smrk

Pred 3 lety, kdyz jsem jeste pracoval pro jednoho soukromnika, jsem vyrobil tyto vrata. Byli to prvni vrata co jsem kdy vyrobil a k vyrobe jsem dostal pouze fotografii a rozmer otvoru, veskere dalsi rozmery jsme musel pomerove vycist z fotografie. Kazde z nich mi zabrali cca jeden mesic prace. Celou vyrobu jsem provadel sam, vcetne zasklivani atd.. pouze povrchovou upravu delal kolega.  Bouzel pri vyrobe tech smrkovych vrat s oblouky, jsem jeste nemel k dispozici fotak, a tak jsem je jenom po montazi vyfotil z cesty
detail priznane spary
vrata focene z prijezdove cesty
DOPLNENI:
Byl jsem zvedav, jak vypadaji vrata z modrinu, ktere jsem delal po 6ti letech od montaze. Jel jsem proto ulici, kde obvykle nejezdim a vyfotil jsem si je. Mile me prekvapilo, ze vrata vypadaji od pohledu jako bych je namontoval vcera.  foto:
vrata 6 let po montazi

PERGOLA

Je to asi 14 dnu, co jsem kamaradovi delal pregolu na zahradku. Jako material jsem pouzil smrkove tramky a fosny, ktere byli surove primo z pily. Na stojky je pouzit prurez 12x12cm a na jednotlive ramena 5x15cm. Fosny  jsou od sebe vzdalene po 40cm. A celkovy rozmer pergoly je 3,6 x 4,5m. Pergola je dokoncena tenkovrstvou lazurou ve dvou vrstvach v odstinu borovice.  Konstrukcni spoje jsou provedeny na cepy a dlaby, zajistene dlouhymi vruty -pozink. s krizovou hlavou. Celou konstrukci jsem si po zamereni na miste prekreslil do pocitace v programu (smartsketch) a podle teto dokumentace komplet v dilne vyrobil. Na miste probihala jenom montaz jiz predpripravenych dilcu. Vse klaplo na 100% a kamarad je spokojeny.

neděle 6. září 2009

FREZOVACI STOLEK

Jelikoz jsem povazoval za zbytecne utracet penize a kupovat original frezovaci stolek na rucni frezku (cca 5tis.) tak jsem se rozhodl, ze si ho vyrobim sam. Na konstrukci jsem pouzil stare kousky lamina co jsem mel v dilne a jako vkladaci a nosny kus frezky jsem pouzil cca 8mm tlustou desticku z leskleho "pertinaxu" s dresignem dreva (mam ji jeste z UK kdyz jsem planoval vyrobu stolku)
Konstrukce: k petinaxu je frezka prichycena 4x sroubkem, ktery jinak drzi plastovou zakladnu na frezce, kterou pred pripevnenim na pertinax odsroubuji. Cela frezka pripevnena na pertinaxu se vklada otvorem v horni desce stolku a je zajistena 4x vrutem v rohach. Otvor v desce ma po obvodu polodrazku stejne hloubky jako pertinax, takze pertinax je v rovine s deskou stolku. Pro potreby pouziti stopkovych vrez s vetsim prumerem jsem si jeste stredovy otvor zvetsil a vyrobil distancni krouzek ktery je opet po obvodu s polodrazkou a po vlozeni licuje. Vodici pravitko je vyrobeno z 13mm tluste preklizky a  lze na nem regulovat jak uber, tak velikost mezery pro frezku. V zadni casti jeste bude otvor pro instalaci odsavaciho adapteru.(dodelam pozdeji) Take pribude mini cepovaci vozik s vodici listou vyfrezovanou do horni desky stolu, pritlaceci kartacky atd... ale zatim jsem se k tomu nedostal.

sobota 5. září 2009

AUDIO-VIDEO SESTAVA






Tato soliterni skrin pod televizor vznikla z navrhu jednoho Londynskeho studia, pro ktere jsme dodavali zakazky. Jako vzdy jsem dostal vykres a volnou ruku k vyrobeni tohoto kusu.
Korpus skrine je tvoren dyhovanou MDF - orech. Predni plochy, nohy a korpusy zasuvek jsou z masivniho orechu. Cerny material je "pertinax"- hodne drahy plast ve zrcadlovem lesku.
Nosne boky - nohy jsou v rohach spojeny na rovne ozuby, stejne jako korpusy zasuvek. Skrin je rozdelena horizontalne na dve casti: spodni zasuvky slouzi k ukladani DVD,CD,-nosicu, novin atd... Horni vyklapeci a zvedaci casti slouzi k instalaci elektrospotrebicu, DVD player, Zesilovac, Kabelovka -prijimac, audioplayer, atd... Do stredove horni casti je urceny subwoofer a zesilovac zvuku. (neni na fotkach) Zada v bocnich vyklopnych skrinkach jsou z mlecneho skla a po vyklopeni horni casti se sepne spinac, ktery rozsviti minizarivky za sklem. Spoj vyklopnych a sklopnych dvirek je tvoren jako "neviditelny" ve zkosu 45stupnu. Cela sestava je morena.


JIDELNI STUL - BARVA






Tento stul jsem vyrobil v UK stejne jako vetsinu zde prezentovanych vyrobku. Jak uz jsem rekl, poslednich 2,5 let jsem pracoval v male truhlarske firme v anglii a ziskal jsem tam spoustu zkusenosti a nacerpal inspiraci, kterou bych rad nyni vyuzil pri zacinajicim podnikani i v CR.
Vetsina zakazek a vyrobku, ktere jsem delal v UK byla rucni prace dle individualnich navrhu ruznych architektu pro ktere jsme dodavali. Anglicani se kterymi jsem pracoval byli vetsinou mladi kluci, kteri nebyli prilis manualne zrucni. Ne ze bych byl nejaky starecek, je mi teprve 29 , ale ucil jsem se 3 roky na truhlarskem ucilisti a potom dalsi 3 roky na nastavbovem studiu na stredni skole, a myslim, ze v porovnani s jejich 2 letymi kurzy je to znat.
V podstate to vypadalo tak, ze anglicani bouchali korpusy skrini a ja spolu se dvema polaky jsme vyrabeli soliterni kusy.
Tedy stul na fotkach je vyrobeny z topoloveho dreva, ktere je vyuzito jako vnitrni vyztuhy konstrukce a nasledne je oplastovany zelenym surovym voskovanym MDF. (voskovany MDF je vyborny pro strikane barvene dokonceni povrchu, protoze ma uzavreny povrch a po barveni se "nezvedaji chlupy")
Zakladna stolu je tvorena silnejsim panelem MDF cca 2x40mm tloustky, ktery jsem nasledne ofrezoval do zkosu dle vlastniho pripravku pro rucni frezku.
Do zakladny jsou dale nacepovane nohy stolu, ktere z bocniho pohledu tvori pulelipsu a jsou nahore prisroubovany k "subtopu", na ktery je nasledne ze spodni strany prisroubovany "Top" Top - horni kulata deska ma celkovou silu 60mm a je tvorena konstrukci s dutinamy, ktera je oboustranne oplastovana. Z horni strany je jeste vytvorena prohluben 6mm pro vlozeni sklenene desky.

Stolek na telefon -Cherry -





Stolek je vyrobeny z masivniho dreva tresne. Je natonovany moridlem. Vse rucni prace, dle
individualniho navrhu designera. Korpusy zasuvek jsou spojeny na tradicni rovne ozuby. Pojezd zasuvek je tvoreny drazkou a vodici listou. Zasuvka je proti uplnemu vytazeni zajistena dvema otocnyma zarazkama.

pátek 4. září 2009

PEkne hlavolamy


Jenom tak na uvod jsem si pripravil par fotografii drevenych hlavolamu, ktere jsem vyrobil ve volnem case, ktereho mam stale mene. Ta "krychle v krychle" je vyrobena z jednoho kusu modrinoveho dreva a zajimavosti je, ze se neda vyjmout!





























































Zalozeni blogu




Ahoj vsichni, kdo jste prisli na muj novy blog! Jelikoz nejsem zadny spisovatel, tak neocekavam, ze by muj blog navstevovalo mnoho lidi, ale verim, ze publikovani mych napadu a vyrobku dokaze nekoho inspirovat, nebo motivovat. Jelikoz tento blog pisu na notebooku, ktery jsem si privezl z 2,5 rocniho pobytu v UK tak nepisu s diakritikou. Taky bych se predem rad omluvil, za nehorazne mnozstvi gramatickych chyb, ktere se jiste budou huste vyskytovat, nebot cestina neni muj konicek. Proto doufam, ze nebudu cist v komentarich jenom kritiku. Rad bych pomoci tohoto blogu prezentoval svoji praci a taky ocekavam komentare a napady pripadnych ctenaru.