úterý 23. února 2010

Naradi od firmy DICK

Dneska me z nemecka prisla cast objednavky naradi, ktere jsem si koupil "k narozeninam" je to japonske dlato Tataki Nomi 15mm, Nuz Kogatana 12mm, cinsky vodni kamen hrubost 600, univerzalni brusny pripravek a podlozka pro srovnavani vodnich brusnych kamenu.

pátek 19. února 2010

Oblozeni kolem schodiste






Pro lepsi udrzbu masivnich drevenych schodu je dobre olistovat schody kolem steny tak, aby se pri umyvani nesoupalo po stene. K tomu ucelu pouzivam listy 10-15mm x 40mm prurezu, ktere si pripravym v pozadovanem mnozstvi a delkach. S techto list potom poslepuju "cagany", ktere je nutno z vnitrni strany ofrezovat do oblouku tak, aby presne kopiroval obloucky na cele naslapu. Z vnejsi strany taky udelam maly obloucek a po dokonceni montuji kazdy "cagan" individualne podle daneho schodu. K tomu pouzivam sablonu, kterou jsem si vyrobil z duboveho dreva. Diky ni zamerim presne rozmery kazdeho dilce a prenesu na dany "cagan" i s pripadnymi nepresnostmi ktere jednoduse okopiruju. Schody na fotkach jsou hodne stare a nepresne vyrobene, takze jsem s jejich olistovanim mel hodne prace. Kazdy schod byl jiny a tak jsme musel pouzivat porad sablonu.

Pripravek na rysovani ozubu

Ozuby jsou stary tradicni spoj masivnich dilcu nabytku nejcasteji se pouziva u korpusu zasuvek. Ale take vsude tam, kde chceme docilit vyrazneho dekorativniho spojeni dvou dilcu. Pro spojeni mekkeho dreva se pouziva pomer uhlu 1:6 a u tvrdeho 1:8. Jelikoz mi pro vyrobu sablony zustal kousek pertinaxu pouze na jednu sablonu, tak jsem se rozhodl, ze uhel zvolim v pomeru 1:7 tedy zlaty stred a budu ho pouzivat jak na mekke tak i na tvrde drevo. V praxi je tento rozdil minimalni. Pokud je spoj perfektne opracovany a tesne prilehajici, potom je to dle meho nazoru jedno jaky uhel zvolim.  Vyroba sablony. Na elektricke pokosove pile jsem pod uhlem 45stupnu rozrezal pertinax na dve casti a ty potom slepil k sobe pomoci epoxidove pryskyrice. Po vytvrzeni pryskyrice cca 24hod. jsem na pokosove pile vytvoril uhel stoupani v pomeru 1:7 tj. uhel cca 17stupnu. Pote jsem zabrousil ostre hrany a pripravek je ready!

úterý 2. února 2010

Japonske Dlato Tataki Nomi

Tak uz je to 14 dnu, co mi prislo nove japonske dlatko Tataki Nomi. A za tu dobu jsem ho stihl velmi dobre otestovat. Je to prvni japonske dlatko, ktere se mi dostalo do ruky po zkusenosti muzu jenom doporucit. Vyborne drzi ostri a celkove je velmi presne ovladatelne a vyvazene.