neděle 20. března 2016

Truhlářský svěrák - crisscross leg vice

Dnes jsem poprve složil a otestoval můj právě vyráběný "crisscross leg vice" - neboli  ve volném překladu něco jako " přední vozík s nůžkovým mechanizmem v místě stolové nohy".
Funguje to nad mé očekávání a jsem z něj nadšený. Později přidám kompletní popis a informace včetně videonávodu.

Truhlářský svěrák - classic leg vice


Tento svěrák jsem si vyrobil pro můj pracovní stůl co používám v práci ve firme KONdesign. Už před rokem jsem žádal šéfa, že výroba z masivu se bez pořádného stolu z tzv."vozíkem" neobejde a chtěl ať mi koupí svěrák litinový od Yorku. Nedočkal jsem se ho a tak jsem si vyrobil starou ověřenou klasiku. Svěrák je konstrukčně velmi jednoduchý, ale funguje bezvadně.
Hlavní částí je trapézová tyč"bedoko", kterou jsem koupil  zde na bazoši.
Pohyblivou část jsem vyrobil z kusu 40mm spárovky, která je velmi stabilní a hodí se k designu stolu, který je taky celý z překližky. Upínací šírka je 25cm. Spodní podpěrné rameno s dírama v rozteči 5mm je taky z překližky 20mm. Podpěrné kolečka jsou nábytkářské kolečka co se používají na velké zásuvky pod postele. Ovládací tyčku jsem vysoustružil z bukového dřeva.  Celek jsem napustil olejem a na čelisti jsem nalepil 2mm kůži. 
Teď si vyrábím další vozík do garážové dílny, ale o tom zase příště. 














čtvrtek 17. března 2016

Obklad betonového schodiště


V tomto týdnu jsme dokončil montáž obkladu schodiště pro zákazníka naší firmy (KONdesign). Obklad je tvořený 20mm silnou spárovkou z dubového masivu, která je dolepená (2cm nos nášlapu)  v přední části na pohledovou tlouštku 40mm. 
Povrchová úprava je dělaná rozpouštědlovým mořidlem, které jsem namíchal s pigmenty na požadovaný a odsouhlasený šedý odstín a poté jsou schody opatřeny 3ma vrstvama schodišového vodního laku, který má protiskluzový atest. Nášlapy jsou na podkladní beton lepeny konstrukčním vysokopevnostním lepidlem mamut. Celkem jsem spotřeboval necelých 6 tub lepidla. Betonové čela schodistě budou opatřeny omyvatelnou barvou a po obvodu schodiště jsme přilepil otěrovou dubovou lištu profilu 6x40mm.  
















čtvrtek 10. března 2016

Renovace dláta


V práci používám dláta, které jsou z pozůstalosti od truhláře. A protože kdykoliv potřebuju ostré dláto, tak si ho musím nejprve naostřit tak jsem se rozhodl, že dám dopořádku všechny dláta co máme a je jich cca 15 plochých a nějaké tvarové od narexu. Doteď jsem používal cca 5 dlát různých šířek plus moje japonské dláta, které jsem si nosil z domu. A protože kluci co dělají lamino tak si pořád chodí pučovat dláta ke mě, protože ví že je mám ostré a "kutají" s tím do lamina tak je mám věčně tupé. 
Dnes jsem si ale udělal radost a dal dopořádku jedno z dlát co jsem nepoužíval, protože mělo prasklou ručku a mělo ohlou čepel. 
Nejprve jsem vyrovnal čepel ve svěráku a na hrubo ji vybrousil na pásové brusce. Potom jsem ze zadní strany udělal po celé délce vybrání ve stylu japonských dlát. Rád bych vyzkoušel jak to bude fungovat u tohoto typu dláta. Potom jsem vyjmul prasklou ručku a čepel vzal domů. Doma jsem čepel dobrousil na pásové a kotoučové brusce a přeleštil pastou na leštícím kotouči. 
Novou rukojeť jsem vysoustružil ze dřeva černého ořechu a opatřil ji zďěří - nerezovým kroužkem proti praskání rukojeťi. Rukojeť jsem vybrousil až do zrnitosti papíru 3000 a vlaštovkou jsem na rukojeti udělal šest podélných pošek ve stylu truhlářských dlát pfeil, které se mi moc líbí. Plošky slouží pro lepší úchop a ovladatelnost dláta. Rukojeť jsem potom napustil světlicovým olejem a dobrousil břit nástroje.  Na fotkách je renovované dláto vedle dláta co ještě čeká na renovaci - tak podobě původně vypadalo. Omlouvám se za nekvalitní fotky - foceno mobilem.





jeden rožek ještě není ideální a tak musím ještě dobrousit