pátek 30. října 2015

Jídelní stůl - "Baroko"

Tento jídelní stůl jsem vyrobil v práci pro našeho zákazníka. Bude součástí jídelny a rustikální kuchyně, kterou budeme teprve montovat. Zákazník si koupil klasické židle v barokním stylu a měl požadavek na výrobu stolu, který by se k nim trošku hodil. Protože židle mají područky, tak jsem musel zvolit větší výšku stolu než je standard a sice 78cm. Celkové rozměry horní desky jsou 100x200cm. Ke stolu se vejde 6ks žídlí. Materiál stolu je bukový masiv včetně stolové desky. Mořeno na požadovaný odstín a lakované PUR lakem. 

čtvrtek 22. října 2015

Soustruh na velké průměry


Zdravím všechny čtenáře mého blogu.
Už dlouhou dobu ve mě hlodala myšlenka vyrobit si vlastní soustruh na výrobu velkých průměrů. Dlouho jsem to odkládal, ale konečně jsem se dokopal k tomu, abych to realizoval. Co mě od výroby odrazovalo bylo to, že bych musel koupit drahý frekvenční měnič, ale když mi kamarád elektrikář řekl, že mi ho dá protiučtem za výrobu policové sestavy do pokojíčku, tak jsem začal o soustruhu vážně uvažovat. Soustruh jsem si nakreslil v google sketchUp už někdy v květnu, ale materiál jsem konečně nakoupil teprve minulý týden. V tomto týdnu jsme po práci začali svařovat celou konstrukci soustruhu. Soustruh je vyrobený ze železných profilů tvaru "U" rozměrů 14x6cm.
Inspiraci na jeho výrobu jsem hledal na internetu a snažil se ho vychytat do posledního detailu.
Po svaření a vybroušení jednotlivých dílu nechám lože soustruhu ofrézovat a vyleštit profi firmou pro přesnější chod koníka a už se nemůžu dočkat na první výrobek na mém novém soustruh.
Soustruh bude mít točný průměr "teoreticky" max 80cm a jeho váha bude něco kolem 130 - 150kg. Otáčky plynule regulovatelné od 1 hz až po 50hz. + podle změny převodu třístupňové řemenice.