středa 18. února 2015

Wooden Mallet -Dřevěná palička

Příští měsíc to bude už 5 let kdy jsem si vyrobil svoji první dřevěnou paličku pro použití s japonskýma dlátkama. Po stavbě domu a řadě projektů kdy jsem paličku opravdu nešetřil už bylo na čase vyrobit si novou. S původním kulatým tvarem jsem byl spokojený a určitě si ještě vyrobím další stejného typu pro detailnější práci a taky větší pro tesařinu, ale chtěl jsem tentokrát vyzkoušet něco nového.
Na internetu mě zaujal design co používá a vyrábí Paul Sellers, kterého videa sleduju na youtube. Využil jsem příležitosti, kdy jsem neměl pro tátu žádný dárek na narozeniny a tak jsem mu vyrobil taky jednu dřevěnou paličku, a k ní jsem přidal velké tesařské dláto od narexu. Budeme dělat další pergolu a tak se mu to bude velmi hodit.
Postup výroby jsem udělal stejně jako to popisuje Paul na svém videu a tak asi nemá cenu to blíže popisovat. Materiál jsem zvolil kombinaci jasanové rukojeti a dubové hlavy paličky. Na tomto designu se mi líbí jeho jednoduchost a skladnost paličky, protože se dá jednoduše rozebrat.
Povrchovou úpravu jsem zvolil oblíbeným balzámem na dřevo. V mém provedení paličky ještě budu hlavu čpavkovat pro pěknější kontrast mezi světlím jasanem a čpavkovaným dubem. Fotky druhé paličky dodám později.
Palice váží cca 600g a je při práci velmi pohodlná a efektivní. Výroba mi zabrala cca 3-4 hod. vc. broušení a povrchové úpravy.

material pro vyrobu

hrube nakraceny material

vymereni, odvrtani a dlabani dlabu

tady je videt opotrebeni stare kulate jasanove palicky

zacistovani dlabu

dopasovani rukojeti jsem delal s pomoci japonskeho hobliku


tvarovani hlavy palicky vlastovkou

tvarovani rukojeti

hotova palicka pred povrchovou upravou


foto po naolejovani

tatuv monogram (mame stejny)

DOPLNENI FOTEK:

foto cpavkovani dubove hlavy po dobu 7 hod.
foto pred povrchovou upravou
porovnani se starou jasanovou palickou
rukojet ma krasnou ockovou strukturu    

pondělí 9. února 2015

Policové regály na potraviny

Dnes jsme s kolegou v práci namontovali dřevěné regály co jsem vyráběl. Regály slouží v místní mateřské školce jako úložný prostor pro potraviny do kuchyně. Staré regály co tam měly byly vyrobené z nevyhovujících materiálu jako je surová drevostriska. Materiál nových regálů je smrkový masiv. Jednotlivé stojky mají průřez 40x40mm a police jsou z 18mm smrkové spárovky. Povrchová úprava je tvořena olejem na bázi lněného oleje. Stojky jsou opatřeny stavěcíma patkama s možnosti regulace výšky, protože podlaha byla velmi nerovná a taky z důvodu ochrany dřeva při mokrém vytírání prostor skladu.