pondělí 26. ledna 2015

Výroba hraček na pasové pile

V minulém týdnu mi přišel nový pás na moji pásovou pilu. Tentokrát jsem si objednal velmi tenký a jemný pas na tvarové vyřezávání. Pas má na tloušťku 0,65mm a šířku 3mm počet zubů na 1 palec je 14ks. Pilové pásy nakupuji u osvědčeného dodavatele firmy Simonds. Rád bych totiž udělal nějaké malé krabičky na šperky z ořechového dřeva a taky jsem chtěl Kristiankovi vyrobit nějaké dřevěné zvířátka a puzzle. Nejznámější zvířátko z pasové pily je asi výroba jelena - soba, kterou je možné na youtube najít na více videích. Proto jsem se taky pokusil o jeho výrobu. Jednoho většího jsem vyrobil na pasové pile v práci se 6mm pásem a menšího potom Kristiankovi doma. Pak jsem zkusil labuť, kterou jsem slíbil kolegovi pro jeho dcerku. Tu jsem bohužel nevyfotil hotovou. No a když jsem se ptal Kristiánka co by ještě chtěl za zvířátko, tak mi řekl že by chtěl krokodýla. Protože nemám momentálně k dispozici tiskárnu, tak jsem si všechny předlohy nakreslil od oka tak jak jsem je viděl na youtube. U krokodýla jsem si našel nějaké fotky vyřezávaných krokodýlů, které jsem našel na netu co dělali řezbáři motorovou pilou v životní velikosti a taky jsem se díval na fotky skutečných krokodýlů na netu. Pak jsem si tvary překreslil na papír a vyřezal bokorys a půdorys krokodýla. Potom jsem čínskými mini dlátky upravil tvar nohou a když jsem chtěl vyřezat na zádech krokodýla drážky, aby to vypadalo jako hrubá kůže, tak se mi zaseknul pás do hřbetu a krokodýl mi vyletěl z rukou a ulámal si všechny nohy i ocas. Takže příště budu chytřejší a bral jsem to jenom jako cvičný pokus. Je mi jasné že smrkové dřevo není zrovna to právě na řezbařinu, ale u táty v dílně mám velký hranol z lipového dřeva a to už se mi krokodýl určitě povede. 

spolu s pasem jsem si objednal i rotacni rasple na flexu

pri teto prilezitosti jsem taky upravil vedeni pasu na moji pile ted

predloha je prilepena kancelarskym lepidlem na papir





fotka tesne pred fatalni devastaci krokodyla

středa 21. ledna 2015

Dubové židle s patinou

Dnes jsem dokončil výrobu 6 ti. kusů dubových židlí. Židle mají stejnou konstrukci jako předchozí sada. Jenom zadní nohy mají místo zaoblení rovné konce. Povrchová úprava je dělaná drásáním s pomocí festool drásačky. Pro efekt starého dřeva s patinou jsem použil metodu čpavkování. Je to prastará metoda, při které se imituje starý vzhled dubového dřeva za velmi krátkou dobu. Čpavek obsažený ve vzduchu působí na třísloviny v dubovém dřevě a způsobuje jeho tmavnutí. Vystavením dubového dřeva prostředí s vysokou koncentrací čpavku tento efekt velmi zrychluje a v podstatě za 24 hodin ve čpavkové komoře se dá imitovat 100 let stárnutí dubu. Pro tento účel používám 24% čpavkovu vodu za 38,-kč, která se dá běžné kopit v drogerii atd... Čpavkovací komoru jsem si vyrobil z foliového rukávu, kvůli jednoduché kontrole průběhu čpavkování. Čpavek nepůsobí na belovou část dřeva dubu a tak tyto místa ve dřevě zůstávají po čpavkování světla. Vytváří to zajímavý efekt na židlích a tak jsem ho záměrně ponechal viditelný a nijak ho neupravoval. Následná povrchová úprava je vodním lakem. 
plneni cpavkovaci komory

prubeh cpavkovani

jasny rozdil v barve po 18ti hodinach cpavkovani

lakovane zadni nohy

lepeni zadni casti zidli


firemni logo jsem zapustil pod uroven drasani a vypalil

slepeni zidle na rovne podlozce



hotove zidle




detail drasane povrchove upravy

sobota 10. ledna 2015

Dubové židle a stůl


Tyto židle jsem vyrobil podle požadavku zákazníka, kterému se líbí židle v jedné místní restauraci. Domluvili jsme se teda, že mu vyrobíme identické židle. Design židle je celkem jednoduchý a v jednoduchosti je krása. Musím říct, že ve skutečnosti židle vypadají lépe než na fotce. Na jednoduchý masivní sedák patří ještě poduška. Všechny konstrukční spoje židle jsou řešeny na vložené čepy Domino XL. Výška sedáku je 45cm a celková výška židle je potom 100,5cm. Povrchová úprava je řešena vodním lakem ve dvou vrstvách nanášených štětcem před montáží židle. Na levém bočním lubu je vypáleno firemní logo. Stůl je vyrobeny z masivních nohou 8x8cm a lubů, horní deska je z lamina v dekoru dubu. Stůl má rozměry 75x180 a výšku 76cm. Momentálně vyrábím dalších šest židli do firemního showroomu. Židle jsou stejně konstrukce, ale povrchová úprava bude tvořena drásáním a mořením s patinou. 

vyrezavani zadnich nohou na moji pasovce



frezovani zadnich nohou podle sablony z HDF s pomoci loziska


sablona je sroubovana na nohu v mistech cepu


vydominovane zadni nohy



nejprve jsem slepil zadni casti zidle





stahovaky s ocelovym paskem se mi vyborne osvedcili










detail vypaleneho loga






horni deska je prisroubovana s pomoci pockethole spoju