sobota 23. srpna 2014

Krajeci deska - cutting board

 
Jelikož se mi v garážové dílně povaluje spoustu zbytku masivního dřeva, tak jsem ho chtěl trošku využít a proto jsem vyrobil do naší kuchyně krájecí desku z čelním dřevem. Máme v kuchyni dvě staré destičky z jasanu co vyrobil kdysi táta, ale už jsou celkem křivé a poničené.
Výhoda krájecí desky z čelním dřevem je její stabilita, robustnost, dlouho vydrží a taky pěkně vypadá. V UK jsme běžné pro výrobu krájecích a sekacích desek do kuchyni používali javorové, ořechové, a exotické dřevo - Teak, Iroko atd.. Ne každé dřevo se hodí na výrobu krájecích a pracovních desek.
Dřevo pro tento účel musí mít uzavřené póry, být tvrdé a rozměrově stabilní. Deska ze smrku by asi dlouho nevydržela. Ale dřevo dubu i když je tvrdé, taky není ideální, protože obsahuje velké množství tříslovin, které v reakci s potem a vodou způsobují černání rukou a povrchu dřeva a proto se nehodí pro tento účel.
Já jsem použil dřevo buku, které se v česku používá asi nejčastěji. Je tvrdé a uzavřené s nevýraznou struktourou. Až budu mít vyrobený "ostrůvek" v kuchyni, tak tam počítám s krájecí deskou z javoru.
Deska má rozměr 32x35cm a je 4,5cm tlustá. Desku jsem dokončil napuštěním balzámem na dřevo. (lněný, svetlicovy a pomerančový olej)
nejprve jsem odrezky sparovky tluste 28mm narezal na listy siroke 45mm a potom slepil do bloku


po vytvrzeni lepidla jsem desku orezal a opatril 8mm naklizkem z buku

pred vybrousenim jsem jeste hrany strhnul japonskym hobikem na hrany

cerstve natrena deska -nater jsem po vsaknuti opakoval cca 4x.   




Na ukazku pridavam foto desek co jsem delal v UK:
"hodne cerstveho jidla"
krasna deska - Iroko co delal kolega

tohle je tusim z javoru
tyto desky jsem vyrabel pred vanocema jako vanocni darky





středa 13. srpna 2014

Dřevěné příborníky do kuchyně


Minulý týden jsem začal vyrábět pro švagra dárkové kazety na kované nože, které vyrábí pro kamarády jako dárek k nerozeninam. ( o tom později) A při té příležitosti jsem si řekl, že si vyrobím i pořadač na šroubky do dílny a taky dřevěné příborníky do kuchyně. Už přes rok máme příbory jenom tak pohozené ve velkém šuplíku pod varnou deskou a já jsem se nemohl dostat k tomu, abych nějaký příborník udělal - až do teď. Byla to taky skvělá příležitost jak naplno vyzkoušet možnosti přípravku na výrobu rovných ozubů na pile.
Práce s přípravkem na výrobu ozubového spoje podle Matthiase je totiž tak zábavná a rychlá, že je rychlejší vyrobit konstrukci skrabičky než ji potom slepit a obrousit.
Nejprve jsem si na pile nařezal ze zbytku spárovky sibiřského modřinu lišty profilu 6x40mm, které jsem nakrátil na potřebné délky cca 60 a 220mm. Na 8 krabiček jsem teda potřeboval 16ks lišt délky 220mm a 16ks lišt délky 60mm.
Celý vtip je v tom, že jsem všech 16ks opracoval v přípravku naráz z jedné strany a po otočení z druhé strany stejně tak i delší kusy. Takže výroba ozubu na 8 krabiček trvala čistého času cca 2 min.
Potom jsem si nařezal ze 4mm překližky dna a všechny krabičky polepil. Spoje jsou tak přesné, že nebylo nutné je nijak stahovat, prostě jsem namazal lepidlo a krabičku poskládal.
Po zaschnutí lepidla jsem krabičky obrousil a napustil balzámem na dřevo, který krásně zvýraznil kresbu dřeva a rohové spoje. Doufám, že jsem čtenáře inspiroval, protože tohle je podle mě mnohem hezčí řešení než běžné plastové příborníky, co říkáte!?
zajisteni list v pripravku s pomoci pakliku a stuzidla


detail rezu 16ks dilu krabicek

hotove spoje krabicek


krabicky poskladane nasucho

pred slepenim jsem vnitrni plochy obrousil

lepeni dna ze 4mm preklizky v pozadi napustene krabicky balzamem


detail hotovych priborniku


Takto to vypada na miste. Jeste vlepim za krabicky dorazovou listu a v prave casti zasuvky bude drzak na noze


Obklad betonového schodiště

Včera jsem v práci dokončil montáž masivního obkladu betonového schodiště u našeho zákazníka. Jednotlivé nášlapy jsou vyrobeny z bukové spárovky tlusté 2cm a přední hrana - "nos" nášlapu je zesílený nákližkem na 4cm. Podstupne schodů jsou vyrobeny z 1cm silné dýhované DTD. Povchovou úpravu tvoří rozpouštedlové mořidlo a schodišťový - parketový lak na vodní bázi. Jednotlivé nášlapy jsou přilepeny speciálním lepidlem na lepení schodů a parapetu, které umožňuje korekci schodu po dobu 120sekund a konečnou pevnost má za 8 min. - funguje to bezvadně. Ještě dokončuju výrobu madla, které se ale bude osazovat až po vymalování prostoru chodby. 
rozrezani formatu na jednotlive naslapy jsme delali u zakaznika

hrube zeskladani obkladu

naklizene zesileni naslapu na 40mm tvori doraz pro nasledujici schod


pareny dub moreny do sedeho odstinu - v realu to vypada velmi zajimave.


zkouska pred finalnim nalepenim

jednotlive stupne tvori celek z podstupnem (sesroubovano a slepeno)

jedna tuba lepidla vyjde presne na 2 naslapy


nalepene a zalistovane schodiste.  Z duvodu udrzby bude prvni schod oblozeny soklem z dlazby

pohled ze suterenu do prvniho patra



detail rohoveho zalistovani