pátek 18. července 2014

Radostná událost jménem Maxmilián

Ve středu jsem si z porodnice přivezl manželku a našeho druhého syna jménem Maxmilián. Narodil se v sobotu 12.7.2014 v 16 hod. a měl 53cm a 4,15kg! Oba jsou v pořádku a všichni jsme moc šťastní.
Dohodli jsme se s Kamilkou, že ji koupím za malého praktický dárek a sice mikrověž do kuchyně, kterou jsme už dlouho chtěli koupit, protože nemáme žádné rádio. Po menším průzkumu jsem se rozhodl pro Samsung MM E330. Při této příležitosti jsem taky vyrobil nové poličky do kuchyně. Poličky jsou z dubové dýhovačky opatřené masivním nákližkem 10x40mm. Nákližky jsem ozdobil ručně škrabaným profilem. Poličky na reprobedny jsou z kousků masivní dubové spárovky. Vše je dokončeno olejovým balzámem na dřevo. Taky jsem Kamilce dal kytici rudých růží. 
Maxmilian Kiska

vez je docasne zapojena do zasuvky pod ni, po zakoupeni rozdvojky zapojim vez do skryta zasuvky v obestavbe pro odsavac
policky maji na bocich drazky a jsou lehce vysunutelne z vodicich list, ktere jsou prisroubovany do skrine a obestavby

skrabka pro rucni skrabani profilu

Dilenske odsavani s cyklonovym odlucovacem 1 cast. Ventilator

S nákupem nové pily do moji garážové dílny jsem začal řešit i otázku odsávání pilin a prachu z obestavby pily. Zároveň jsem dokončil zakrytovani moji "home-made" pasové pily, kde můžu taky napojit odsávací hadici. Při delší práci na těchto strojích se celkem rychle garáž zaplní jemným prachem, který mi určitě na zdraví nepřidá. Proto jsem se rozhodl vyrobit si odsávání s cykonovým odlučovačem. Nechal jsem se opět inspirovat od Matthiase, který sestrojil a používá odsávání vlastní výroby. Matthias používá z důvodů úspory místa tzv. "thien baffle" princip odlučování. Já jsem se rozhodl sestrojit klasický cykonoovy odlučovač, který má lepší účinnost odlučování a pro moje účely je víc než dostatečný. Inspiraci jsem čerpal hlavně od kolegy z polska Ryszarda. Nejprve jsem si objednal a koupil motor dostatečného výkonu a otáček. V mém případě se mi podařilo na internetu sehnat motor 1,5kw a 2880ot/min. z bazaru za 400,-kc + poštovné 120,-kc. Potom jsem si u otce na soustruhu z kusů železa utočil středovou přírubu pro uchycení vrtule ventilátoru. Z překližky 12mm jsem si vyfrézoval díly ventilátoru a slepil jsem si lopatky ventilátoru z BK dýhy - vlastně jsem si vyrobil ohnutou překližku. Protože přes ventilátor nepůjde prakticky žádný odpad kromě částeček prachu, tak si můžu dovolit toto řešení kopatek. Před samotnou výrobou vrtule jsem studoval optimální prohnutí lopatek na diskuzich a stránkách výrobců i jiných nadšenců. Obestavba vrtule šnekového tvaru je taky výsledkem zkoumání a nacházení optimálního rozměru a umístění vrtule v obestavbe pro co nejlepší proudění vzduchu. Celá obestavba se dá rozdělat a v případě problémů lehce opravit. Pro lepší kontrolu a taky z estetických důvodů jsem vnější plášť obestavby vrtule udělal ze zbytku laminátové fólie, ze které je vyrobeny i kužel odlučovače. Tuto "fólií", která je tlustá cca 1 mm mi přinesl otec od známého. Je celkem pružná, takže pokud bude problém s deformací podtlakem, budu to řešit zpevněním konstrukce kužele. Válcová část odlučovače je ze zbytku plechu co jsem používal na oplechování domu. Filtr výstupního vzduchu jsem sehnal od známého za flašku slivovice. Celý projekt odsávání beru jako praktickou zkoušku učinnosti tohoto typu odsávání a tak jsem použil i materiály, které bych normálně nepoužil, ale jsou lehce dostupné a levné. Mluvím o KG a HT odpadním potrubí, které se nedoporučuje z důvodu statické elektřiny, ale v mém případě jde o dočasné řešení a v nové dílně budu všechno řešit v plechu. Při prvních testech odsávání jsem byl velmi milé překvapený jak celý systém funguje a jsem moc rád, že jsem odsávání zrealizoval. Celkové náklady na odsávání jsou cca: 2 tis.kc včetně hadic.
Video s odsavanim za chodu dodam pozdeji.

























pátek 4. července 2014

Jídelní sestava z masivního dubu 2.část

Dnes navazuji na první část o dubové jídelní sestavě, kterou jsem vyrobil. Po namoření všech dílců jsem musel ručně vybrousit vystupující tvrdá vlákna dřeva tak, abych dosáhl požadované patiny a zvýraznila se plastičnost drásání. Potom jsem všechny díly 2x nalakoval vodním Aqua top lakem na nábytek ve dvou vrstvách s mezibrusem. Po zaschnutí laku jsem díly roztřídil a slepil jednotlivé židle, taburetky a barovky. Na slepení jsem požil PUR lepidlo ponal, které pěkně vyplní prostor a je velice pevné. Zákazník je velmi spokojený a já jsem rád, že jsem se naučil zase novou techniku povrchové úpravy, která je opravdu velice pěkná a určitě ji budeme ve firmě často používat.

vybrusovani patiny hubkou , paklikem a vybracni bruskou festool

patina na povrchu pred lakovanim


po prvni vrstve laku

calounene sedaky a stolova deska je pripevnena na tzv:"pocket hole"

otvory jsem po vyvrtani namoril steteckem


zidle jsem lepil na 2x nejprve zadni cast a potom cely korpus

lepeni taburetek s pomoci ocelovych paskovych sverek

operadlove calouneni je pripevneno na silikon a zajisteno balici folii.



Detail povrchove upravy