středa 24. dubna 2013

Dřevěné schodiště do Summerbridge House 2 Část : Výroba bočnic

Jako první jsem se pustil do výroby nášlapů a bočnic. Podle nářezového plánu jsem nakrátil formáty na potřebné délky. Jelikož nemám k dispozici formátovaci pilu, tak jsem musel vymyslet, jak všechny nášlapy přesně zakrátit tak, aby pasovaly na bočnice. Velcí výrobci schodišť používají na vyřezávání tvaru dílců přesné CNC stroje za několik miliónů korun. Menší výrobci většinou zařezávají nášlapy na přesnou délku a napojení do bočnic řeší navrtáním několika dřevěných kolíku většího průměru. Já jsem se rozhodl pro starou klasiku a sice, že budu nášlapy do bočnic zapouštět na čep a dlab. Stejně tak bude konstrukčně pospojováno celé schodiště.
Vymyslel jsem si velmi jednoduchý způsob jakým vyrobit na nášlapech čepy a zároveň zajistit identické délky u všech nášlapu.
Pro tento účel jsem si vyrobil šablonu, kterou jsem použil jak na čepy u nášlapu tak i na dlaby u bočnic. Díky této šabloně jsem vyrobil při jednom upnutí čep na obou stranách nášlapu. 
sablona uchycena na naslapu

Princip je velmi jednoduchý: šablona se z boku nasadí na nášlap a přitáhne svěrkou do požadované polohy. Boční plochy šablony z MDF potom tvoří doraz pro vedení základny frézy, kterou jsem dělal čepy. Nejprve z jedné strany a po otočení z druhé strany. Takto jsem postupoval u všech nášlapů a výsledkem jsou identické nášlapy s čepem. 
naslapy s perem delky 15mm

detail pouziti oboustranne sablony

hotove naslapy

Bočnice schodiště stoupají pod úhlem 33st. (což je optimální hodnota pro pohodlně schodiště do rodinného domů: 30-37st) Díky úpravě šablony, kdy jsem do její plochy s pomoci dlouhé stopkové frézy vyfrézoval drážku která je pod úhlem 33st. jsem mohl vyfrézovat drážky pro jednotlivé nášlapy do bočnic. Na formát spárovky jsem si nakreslil počáteční úhel bočnice s prvním schodkem. Na tento náčrt jsem ustavil šablonu a s pomoci tavného lepidla jsem na šablonu přilepil dorazove paklíky z překližky. Potom už stačilo jenom vyfrézovat drážku frézou a šablonu posunout po hrané formátu spárovky o přesně vyměřenou vzdálenost jednoho schodu dál. Takto jsem vyfrézoval všechny drážky pro nášlapy s přesností CNC stroje. Po vyfrézování drážek jsem celou bočnicu vyřezal a vyrobil čepy na připojení nástupního a podestového sloupku. Opět s pomoci moji univerzální šablony z MDF.
pokračování příště... 
format sparovky sib. modrin

formatovani prvni desky - na sloupky

sablona s vyfrezem pro dlaby bocnic

lepeni dorazovych pakliku tavnym lepidlem - drzi to perfektne

pakliky jsem usazoval podle  frezy

odmerovani posunu sablony po prvnim vyfrezovanem dlabu



detail prilepeni dorazu



hotove dlaby na jednom rameni

ramena jsou jako z CNC



vyrezani bocnice pro podestu na pasove pile


vyroba cepu na bocnici s pomoci sablony

material pripraveny na lepeni sloupku

lepeni sloupku ze sparovky
slepene a ofrezovane sloupky profil 80x80mm

detail cepu na bocnici
vyrobni dokumentace



úterý 23. dubna 2013

Dřevěné schodiště do Summerbridge House 1. Cast : Projekt

FINALNI VERZE SCHODISTE
Už je to více než rok, kdy jsem psal do tohoto blogu o svých projektech a i když tento výrobek je taky určeny do našeho nového domu, tak myslím, že popis výroby schodiště se bude víc hodit do blogu o truhlařině.
Nad návrhem schodiště jsem strávil opravdu hodně času a vznikla celá řada náčrtků a variant. Pokud bych nebyl časově omezený, tak bych určitě realizoval bočnicové schodiště se zakřivenýma bocnicema. To by ale vyžadovalo výrobu přesného "kopita" v měřítku M1:1, zakoupení vakuových stahováku a dalšího vybavení. Cena takového schodiště by se lehce dostala nad 100 tis. kc.
jedna z prvnich variant - nedokoncena.

 Hlavně by mi to zabralo o několik týdnů víc než klasické bočnicové schodiště. Z toho důvodu jsem se rozhodl od tohoto tvaru upustit, tak snad někdy v budoucnu se mi podaří takové schodiště vyrobit. Z klasických tvarů dřevěných samonosných schodišť se nabízí dvě varianty: bočnicové nebo sedlané. Jelikož sedlané schodiště už jsem jedno vyrobil pro švagrovou, tak si Kamča vybrala pro změnu bočnicové, které se bude i lip hodit do našeho domu. Jako výplň zábradlí jsme původně chtěli dávat soustružené šprusle, které by byly natřené na bílo. Další variantou nad kterou jsme uvažovali byly šprusle z nerezu, ale ty by se nám do interiéru nehodily. Nakonec jsme narazili na internetu na prodejce kovářských polotovarů, kde jsme si vybrali kované tyčky. Dokonce jsou ze všech variant nejlevnější. Materiál, ze kterého schodiště vyrábím je opět sibiřský modřín. Spárovku jsem nakopil o osvědčeného dodavatele PRONIC a jsem opět velmi spokojený. Nákupem hotové vybroušené spárovky ušetřím spustu času a navíc bych spárovku v této kvalitě nikdy sám neslepil. Formát spárovky je 40x400x5000mm. Navrhl jsem si nářezový plán schodiště a objednal 7 formátů. Odpad bude minimální. V tuto chvíli už mám rozkreslené výrobní detaily schodiště a vyrobenou část dílu jako jsou bočnice, nášlapy, sloupky atd.. a začínám schodiště skládat, ale to zase příště. 
finalni verze - pohled z jidelny

vyrobni dokumentace v presnem meritku po zamereni sprostoru

barevne rozliseni je z duvodu orientace v narezovem planu

narezovy plan schodiste s minimalnim odpadem